FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnička kriza u eurozoni spustila europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su pali, predvođeni gubitnicima u bankovnom sektoru, temeljem zabrinutosti oko širenja dužničke krize u eurozoni, s fokusom na Italiju.

Londonski indeks Ftse oslabio je 0,76 posto, na 5.945 bodova, frankfurtski DAX indeks za 1,36 posto, na 7.301 bod, a pariški CAC indeks, za 1,9 posto na 3.837 bodova.

U europskom bankovnom sektoru prosječan gubitak na vrijednosti dionica iznosio je 1,3 posto, pri čemu su najveći gubitnici zabilježeni u talijanskom i francuskom sektoru.

Od talijanskih banaka oslabjele su dionice Bance Intese San Paolo, za 1,9 posto. Izuzetak je bila dionica UniCredita, koja je ojačala 1,9 posto nakon prošlotjednog gubitka od 19,8 posto.

Od francuskih banaka na vrijednosti su izgubile dionice BNP Paribasa i Societe Generalea, za po 3,4 posto.

Talijanski tržišni regulator Consob je od danas uveo nove mjere s ciljem povećanja transparentnosti trgovanja i suzbijanja tržišnih špekulacija, nakon prošlotjednog vala prodaja talijanskih bankovnih dionica i državnih obveznica.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy sazvao je za danas sastanak najviših dužnosnika EU-a na kojem će se razmatrati planovi u vezi novog paketa pomoći za Grčku, a među glavnim temama bit će i Italija s obzirom na jačanje tržišnih pritisaka na tu zemlju u ozračju pojačanih bojazni od širenja dužničke krize u eurozoni.

Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se britanski BSkyB's, čije su dionice oslabjele više od sedam posto zbog previranja u vezi budućnosti te britanske televizijske grupe.

Europske ulagače uz dužničku krizu brinu i slabi pokazatelji iz američkog gospodarstva, uključujući najnoviji s tržišta rada o gotovo stagnaciji zapošljavanja u najvećem svjetskom gospodarstvu, objavljen u petak.

"Dionice nastavljaju silaznu putanju, započetu u petak, budući da tržišta ne prestaju pritiskati zabrinutosti vezane uz dužničke probleme eurozone i slabo tržište rada u SAD-u", kazao je trgovac dionicama u ETX-u Manoj Ladwa.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,67 posto, na 10.069 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙