FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU planira aktivnu obljetničku godinu

ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Najveći dio aktivnosti u idućoj godini Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) posvetit će obilježavanju 150. obljetnice svoga rada, što bi, s obzirom na smanjenje financijskih sredstava, moglo biti vrlo teško, ocijenjeno je na danas održanoj redovitoj skupštini HAZU-a, koja je započela minutom šutnje za preminulog akademika Ivu Padovana.

Izvještaj Predsjedništva o radu HAZU-a od 2004. do 2010., predstavljen na skupštini, upozorava kako se posljednih godina Akademija suočava sa smanjivanjem planiranih proračunskih sredstava. Dijelom i zbog recesije, veće poteškoće bilježe se u prošle dvije godine, prihodi iz proračuna su 2009. bili gotovo 65 milijuna kuna, a ove godine neće doseći niti 60 milijuna, stoji u izvještaju.

Zbog smanjenja proračunskih sredstava i prihoda zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu ukupan iznos financijskog plana za ovu godinu bio je smanjen za 657 tisuća kuna, za iduću godinu su planirani ukupni prihodi u iznosu 71,7 milijuna kuna, a financijski plan predviđen je s 5,7 postotnim smanjenjem u odnosu na prethodnu godinu, rekao je akademik Slavko Cvetnić, glavni tajnik HAZU-a.

Izvijestio je da većina projekata predstavlja završetak istraživanja iz prethodnih godina, podsjetivši da je Ministarstvo znanosti obavilo ove godine evaluaciju znanstvenih projekata te je broj projekata smanjen za trećinu.

Za iduću godinu Cvetnić je najavio, među ostalim, digitalizaciju Akademijinih nakladničkih nizova, odnosno 260 svezaka, jačanje Zaklade Hrvatske akademije, održavanje dvadesetak izložaba, a posebna će se pozornost dati nakladničkoj djelatnosti. Trebalo bi se objaviti pet svezaka edicije Rada, 19 svezaka edicije Spomenice preminulim djelatnicima, četrdesetak knjiga, desetak posebnih izdanja, tridesetak svezaka časopisa, petnaestak kataloga izložbi i zbornika, deset monografija.

HAZU, koja ukupno broji 366 članova, u proteklih je sedam godina organizirala 232 znanstvena skupa, 166 javnih predavanja, 118 predstavljanja knjiga, 212 izložaba te, u vlastitom izdanju, suizdavaštvu ili uz potporu Zaklade objavila 889 knjiga i časopisa, stoji u izvještaju.

Kako bi slikovito predočio jaku i kontinuiranu djelatnost Akademije u posljednjih sedam godina, akademik Jakša Barbić je rekao kako je ona tjedno organizirala 1,8 znanstvena skupa, izložbi i javnih predavanja te tjedno objavljivala u prosjeku oko 2,4 izdanja.

Barbić se složio s tvrdnjama iz izvještaja o nezadovoljavajućem načinu na koji mediji prate rad Akademije, odnosno zastupljenošću njezine djelatnosti u medijima, izrazivši nezadovoljstvo i aktualnim stanjem u društvu. Živimo u društvu koje je u raspadu, vlada nepovjerenje u institucije i pravni sustav, nema znaka pomaka da će gospodarstvo izaći iz recesije, naglasio je Barbić, dodavši da bi se HAZU trebala očitovati o tome.

Predsjednik HAZU Milan Moguš, kojeg će na toj dužnosti iduće godine naslijediti Zvonko Kusić, zahvalio je akademicima na dosadašnjoj potpori. Bilo je trenutaka kada je trebalo donositi odluke koji nisu bile jednostavne, no zahvaljujući slozi i dijalogu suprotstavljenih strana uvijek smo nalazili najbolja rješenja, ustvrdio je Moguš, izdvojivši otvorenje Knjižnice HAZU-a kao jedan od većih ostvarenih ciljeva.

Na skupštini su prihvaćene i odluke o izmjenama i dopunama Statuta u skladu sa Zakonom o HAZU i prijedlog o dopunama Pravilnika o postupku dodjeljivanja nagrada HAZU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙