FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregled važnijih događaja u kulturi u 2010.

ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih događaja u kulturi u 2010. godini.

SIJEČANJ

8. siječnja - UNESCO je prihvatio prijedlog da se pod njegovim pokroviteljstvom 2010. proslavi diljem svijeta 450. obljetnica rođenja Marka Antuna de Dominisa, hrvatskoga crkvenog pisca i fizičara, senjskog biskupa, splitskog nadbiskupa i primata Dalmacije.

12. siječnja - Jedan od najpoznatijih hrvatskih latinista akademik Branimir Glavičić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je u 85. godini.

12. siječnja - Retrospektivna izložba karikatura "Iz pariškog lonca" Davora Štambuka otvorena je u zagrebačkoj galeriji Karas. Štambukovi su radovi nastajali u rasponu od gotovo pet desetljeća, u aktualnom kontekstu i s jasnim stilskim mijenama. Svaka od karikatura ima izvornu vrijednost i dokumentaristički karakter kao zanimljiva sličica iz konkretnog prostora i vremena.

17. siječnja - U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorena je retrospektivna izložba "Prisutna odsutnost" Aleksandra Srneca, jednog od najintrigantnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća.

21. siječnja - Tekst književnika Slobodana Šnajdera "Enciklopedija izgubljenog vremena" pobijedio je na natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst inspiriran djelom i životom Danila Kiša, koji je raspisalo Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja.

22. siječnja - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) otvorila je nove prostore sjedišta udruge u Preradovićevoj 44/I, čime je ujedno počelo obilježavanje 60. obljetnice od osnutka te krovne udruge za primijenjene umjetnosti.

22. siječnja - Hrvatski teatrolog akademik Nikola Batušić, dugogodišnji profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, umro je u Zagrebu u 72. godini.

29. siječnja - Ministarstvo kulture prihvatilo je idejno rješenje arhitekta Nikole Bašića za izradu spomen-obilježja dvanaestorici vatrogasaca poginulih u požaru na otoku Velikom Kornatu.

29. siječnja - Šibensko kazalište, kao jedno od najstarijih u Hrvatskoj, proslavilo je 2010. godine 140. obljetnicu djelovanja. Prva je predstava u njemu izvedena 29. siječnja 1870., te se tog datuma obilježava dan kazališta

30. siječnja - Slikar i jedan od najpoznatijih hrvatskih scenografa Aleksandar Augustinčić umro je u Zagrebu u 89. godini.

VELJAČA

1. veljače - Hrvatski književnik i povjesničar te bivši zatočenik jugoslavenskih komunističkih zatvora Mato Marčinko umro je u 85. godini u Zagrebu.

2. veljače - Kapitalna izložba slika "Vlaho Bukovac, hrvatski kozmopolit" otvorena je u Klovićevim dvorima.

4. veljače - Komorna retrospektivna izložba radova Ivana Generalića iz prvog razdoblja njegova stvaralaštva od 1930. do 1945. otvorena je u Muzeju naivne umjetnosti uz predstavljanje monografije "Ivan Generalić 1930. - 1945." autorice Svjetlane Sumpor. Izloženo je 29 Generalićevih radova u tehnikama tuša i akvarela na papiru, ulja na platnu, ulja na staklu te tempere na staklu, što čini izbor iz ukupno oko 190 njegovih djela iz tog razdoblja.

12. veljače - Britanska elektro pop skupina Depeche Mode održala je koncert u zagrebačkoj Areni u sklopu svjetske turneje "Sounds Of The Universe".

16. veljače - U srednjovjekovnoj jezgri Iloka otvoreni su obnovljeni dvorac obitelji Odescalchi, stalni novi postav Muzeja grada Iloka i Muzej na otvorenome - dvor kneževa iločkih. Riječ je o objektima obnovljenima u sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" čija je provedba počela 2005. i ukupno stoji 226,2 milijuna kuna.

18. veljače - Hrvatski slikar Mladen Veža preminuo je u Zagrebu u 95. godini.

22. veljače - Dječja spisateljica Nada Mihelčić dobitnica je Nagrade Grigor Vitez za 2009. za roman "Zeleni pas" u izdanju Naklade Lukom, dok je istoimenu nagradu za ilustraciju dobio Tomislav Torjanac za slikovnicu "Kako živi Antuntun", koju je objavila Mozaik knjiga.

22. veljače - Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) proslavila svoj dan i 402. obljetnicu te je za prošlu godinu za izniman doprinos knjižničarskoj struci nagradila profesoricu Aleksandru Horvat, pročelnicu Katedre za bibliotekarstvo zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

23. veljače - Akademik Nenad Cambi laureat Nagrade "Don Frane Bulić" za životno djelo Hrvatskoga arheološkog društva (HAD). Dodijeljena je i HAD-ova Godišnja nagrada "Josip Brunšmid" za 2009. koju je dobila Dubravka Balen-Letunić za izložbu "Tri tisuće godina pretpovijesti - Remek djela metalnih razdoblja kontinentalne Hrvatske (Dreitausend Jahre Vorgesichte - Meisterwerke der Metallzeit im kontinentalen Kroatien).

27. veljače - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je u Krapini Muzej krapinskih neandertalaca, u čiju je gradnju i opremanje najsuvremenijim multimedijalnim i drugim sadržajima uloženo 60 milijuna kuna.

28. veljače - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom "Rat", vodećeg hrvatskog slikara druge polovice 20. stoljeća Ede Murtića. Izloženo je 350 crteža i gvaševa, podijeljenih u 12 ratnih ciklusa.

OŽUJAK

1. ožujka - Dvojici istaknutih hrvatskih umjetnika - rock kritičaru Darku Glavanu i maestru Vjekoslavu Šuteju Institut za hrvatsku glazbenu industriju posmrtno je dodijelio diskografsku nagradu "Porin" 2010. za životno djelo.

1. ožujka - Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je arhitekta Lea Modričina, docenta na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, za hrvatskog izbornika na 12. venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture koja će se održati od 29. kolovoza do 21. studenoga 2010.

2. ožujka - U Gliptoteci HAZU otvorena retrospektivna izložba akademskog kipara i likovnog pedagoga Vojte Braniša (1893.- 1983.). Predstavljeno je 50-ak skulptura među kojima su većinom portreti, kipovi sakralne tematike, ženski aktovi, nekoliko autoportreta, raspela i drugi motivi. Kipovi su izrađena u bronci, drvu, a većinom u sadri. Autorica izložbe je viša kustosica Gliptoteke Vesna Mažuran-Subotić.

3. ožujka - U Muzeju Mimara otvorena je kronološko-tematska izložba u prigodi 140. obljetnice osnutka trapističke opatije Marije Zvijezde kod Banje Luke.

8. ožujka - Nagradu "Petar Zoranić" za kratku priču osvojila je novela "Topla ljudska priča" autora Ludwiga Bauera dok je drugo mjesto zauzela dijalektalna proza Igora Eškinje, a treće - priča Irene Lukšić.

13. ožujka - Istaknuti dramski umjetnik, dugogodišnji član Dramskog kazališta "Gavella" Ljubomir Kapor umro je u 78. godini.

16. ožujka - Izložba keramike "Porculanski sjaj socijalizma - Dizajn porculana: Jugokeramika/Inker 1953. - 1991." otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt.

21. ožujka - Veliko pjesničko priznanje "Goranov vijenac" dodijeljeno je pjesniku Petru Gudelju na svečanosti Goranovog proljeća za cjelokupni pjesnički opus.

23. ožujka - Istaknuti pijanist, profesor Muzičke akademije Stjepan Radić umro je u Zagrebu u 82. godini. Bio je i član Hrvatske seljačke stranke, nekadašnji saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora,

23. ožujka - Istaknuti slikar i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Nikola Reiser umro je u Zagrebu u 92. godini.

27. ožujka - Istaknuti slikar, član grupe "Exit 51", dizajner i autor animiranih filmova Aleksandar Srnec umro je u Zagrebu u 86. godini.

29. ožujka - Ugledna romanistica Višnja Machiedo dobitnica je životne nagrade "Iso Velikanović" u 2009. za prevoditeljstvo koju dodjeljuje Ministarstvo kulture, a godišnju nagradu dobio je Mladen Martić za prijevod djela "Trans-Atlantik" poljskog autora Witolda Gombrowicza.

30. ožujka - Nagradu "Andrija Buvina" za izvanredan doprinos kršćanskoj kulturi dobio hrvatski glumac i kazališni redatelj Rene Medvešek u prigodi završetka 6. dana kršćanske kulture u Splitu.

31. ožujka - Prvu nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" dobio Slobodan Šnajder za tekst "Enciklopediju izgubljenog vremena", drugu nagradu su dobili Sanja Ivić za "Tartuffeerie" i Tomislav Zajec za "Spašene", dok su trećenagrađeni Amir Bukvić za "Tko je srušio Berlinski zid", Nina Horvat za "Dok nas smrt ne rastavi" i Nina Mitrović za dramu "Susret", objavilo je Ministarstvo kulture

TRAVANJ

8. travnja - U Galeriji "Klovićevi dvori" otvorena je edukativna, kontroverzna izložba "Bodies Revealed" s prikazom seciranih primjeraka ljudskih tijela. .

9. travnja - Okruglim stolom "Kamov i njegovo doba" u Rijeci je otvoren Prvi Kamov fest, u povodu 100. godišnjice smrti hrvatskog pisca Janka Polića Kamova

11. travnja - Orguljaši Pavao Mašić i Ante Knešaurek započeli su ciklus integralne izvedbe djela za orgulje J. S. Bacha u Bazilici Srca Isusova. Izvedena su dva od ukupno 17 koncerata iz tog velikog ciklusa koji bi se, po planu organizatora, trebao održavati jedanput mjesečno do 8. siječnja 2012.

14. travnja - Predstavljena dva sveska "Povijesti moderne arhitekture" talijanskog arhitekta, povjesničara i teoretičara arhitekture Brune Zevija, jedno od kapitalnih djela s područja povijesti i teorije moderne arhitekture.

15. travnja - U Galeriji umjetnina otvorena je izložba "Grafike" Francisca Goye (1746. - 1828.) na kojoj su predstavljena 92 njegova djela iz Grafičke zbirke ETH iz Zuericha.

16. travnja - Književni kritičar, esejist, publicist, prevoditelj i nakladnik Branimir Donat umro je u 76. godini.

16. travnja - Društvo hrvatskih književnika primljeno je članstvo ugledne međunarodne asocijacije European Writers' Congress, koja okuplja 60.000 pisaca, članova 58 udruženja iz 30 zemalja.

22. travnja - Društva hrvatskih književnika obilježilo 110. obljetnicu osnutka.

28. travnja - Nagradu "Marul" na 20. Marulićevim danima u Splitu za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Zagrebačkom kazalištu mladih za predstavu Zagrebački pentagram, a Paolu Magelliju ze njezinu režiju. Dramaturginji predstave Željki Udovičić dodijeljen je "Marul" za najbolju dramaturšku obradu teksta. "Marul" za najbolje izveden dramski tekst dobila je Tena Štivičić za tekst "Fragile" u izvedbi osječkog HNK. Nagradu "Marul" za najbolje glumačke izvedbe dobili su: Ljubomir Kerekeš za ulogu Štijefa u predstavi "Kraljevo" Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK, Vilim Matula za ulogu u predstavi "Balon" Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba, Jelena Lopatić za ulogu u predstavi "Crnac" Tatjane Gromače u izvedbi riječkog HNK "Ivana pl. Zajca" i Marina Nemet za ulogu Ruže u predstavi "Alabama" u izvedbi DK "Gavelle" iz Zagreba. "Marul" za scenografiju dodijeljen je Vesni Režić za predstavu "Prije sna" Lade Kaštelan, a za kostimografiju Đenisi Pecotić za predstavu "Fragile" Tene Štivičić. "Marul" za oblikovanje svjetla dodijeljen je Zoranu Mihanoviću za predstavu "Prije sna" Lade Kaštelan, a za scensku glazbu - autorski rad Davoru Bobiću za Krležino "Kraljevo". Po sudu publike najbolja predstava Marulićevih dana je "Balon" Mate Matišića, nastala u koprodukciji Teatra 2000 i Teatra EXIT. Žiri čitatelja "Slobodne Dalmacije" nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelio je Krešimiru Mikiću za ulogu u predstavi "Balon" Teatra 2000 i Teatra Exit.

29. travnja - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila svoj dan i 149 godina djelovanja svečanom sjednicom na kojoj su dodijeljene nagrade Akademije za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2009. Za područje društvenih znanosti nagradu je primila dr. Zdenka Janeković Roemer. Dvojica znanstvenika nagrađeni su za područje prirodnih znanosti i matematike - prof. dr. Hrvoje Šikić i prof. dr. Mirko Orlić. Internist i kardiolog Davor Miličić laureat je u području medicinskih znanosti. Nagradu za područje filoloških znanosti dobio je arabist i diplomat Daniel Bučan. Za područje književnosti nagrađen je Zoran Kravar. Povjesničar umjetnosti i konzervator Joško Belamarić nagrađen je za svoj ukupni rad. Za područje glazbene umjetnosti nagradu je primio Mladen Tarbuk. Nagradu za područje tehničkih znanosti primio je Janoš Kodvanj.

SVIBANJ

3. svibnja - Baletnom predstavom "Dama s kamelijama" Hrvatsko narodno kazalište obilježilo je 15. godišnjicu napada srpskih agresora na Zagreb kad su projektili pali i na HNK.

4. svibnja - Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2009. uručena za životno djelo Josipu Milatu. Godišnje nagrade dobili su Miroslav Banaj, Predrag Brođanac, Bruno Čalić, Katica Erlih, Damir Kosor, Mladen Marušić, Dragan Milec, Josip Mijatović, Vinko Šerbek i Denis Vincek. Nagradom za pravne osobe nagrađeni su Foto-kino klub "Baranja- film" iz Beloga Manastira, splitski Jedriličarski klub "Zenta", Osnovna škola" Ivan Kukuljević Sakcinski" iz Ivanca, Radio klub "Vidova Gora" iz Supetra na Braču te zagrebačka Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara "Agram".

5. svibnja - Nagrada "Ivo Tijardović" za umjetnička ostvarenja i ukupan doprinos Hrvatskom narodnom kazalištu Split dodijeljena glumici Zoji Odak. Inspicijentica Elza Tudor Gančević dobila je nagradu "Ante Marušić" za doprinos Operi HNK Split. Glumcu Čedi Martiniću uručena nagrada "Marko Fotez", a balerini Irini Čaban nagrada "Ana Roje". Video-umjetnik Dan Oki dobitnik je nagrade "Rudolf Bunk".

8. svibnja - Prvu nagradu 45. zagrebačkog salona dobio umjetnik Zlatan Vehabović (1982.), čije je slikarsko djelo ulje na platnu, bez naziva, dobilo i posebno priznanje Hrvatske sekcije AICE. Drugu nagradu dobio je Silvio Šarić (1965.) za projekciju "Uvećenje/Blow-up", a treću nagradu Marin Majić (1979.) za ulje na platnu, bez naziva.

10. svibnja - Predstava "Macbeth" gruzijskog državnog dramskog i glazbenog kazališta "Vaso Abashidze" iz Tbilisija proglašena je najboljom predstavom u cjelini ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci. Najbolji redatelj je, po ocjeni prosudbene komisije, David Doiashvili za režiju predstave "Macbeth".

14. svibnja - Julian Rachlin, vodeći svjetski dirigent, solist na violini i violi, nastupio je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s orkestrom Zagrebačke filharmonije.

17. svibnja - Nagrada za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" Hrvatskoga muzejskog društva uručena je muzejskom savjetniku zagrebačkoga Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Jakovu Radovčiću.

18. svibnja - U Kneževu dvoru u Dubrovniku danas je otvorena izložba "Zelenci - restaurirana dubrovačka baština" o renesansnim kipovima koji su stoljećima označavali ure na dubrovačkome gradskom zvoniku. Nastali su u Dubrovniku oko 1477. godine, vjerojatno po zamisli istaknutoga toskanskog arhitekta i kipara Michelozzija di Bartolomea (1391.-1472.), a izradio ih je njegov suradnik Michele di Giovanni, zvani Il Greco, ljevač topova i zvona.

22. svibnja - Dodjelom nagrada u tri kategorije: dokumentarna radio-drama, igrana radio-drama i kratka forma u Hvaru završio 14. međunarodni festival igrane i dokumentarne radio-drame 'Prix Marulić'. Na festivalu sudjelovala 61 emisija iz 22 države i 36 producentskih kuća. Grand Prix Marulić za igranu radio dramu "Zločin i kazna" po tekstu Fjodora Mihajlovića Dostojevskog osvojio je švedski radio (SR) - adaptacija i režija Mattias Andersson. Grand Prix Marulić zaslužila je i kratka radio forma iz Slovenije "Hamlet" autora Matjaža Fariča u produkciji Akademije za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT).

24. svibnja - Najboljom predstavom 17. festivala glumca proglašena predstava "Balon" Teatra Exit i Teatra 2000, nastala prema tekstu Mate Matišića, u režiji Mislava Brečića. Toj je predstavi pripala nagrada koja od ove godine nosi ime preminulog velikana hrvatskog glumišta i jednog od utemeljitelja Festivala glumca, Vanje Dracha. Nagrada "Fabijan Šovagović" za najboljeg glumce pripala je Krešimiru Mikiću za uloge u predstavi "Balon", te Jošku Ševi za ulogu u predstavi "Škrtičina" Marijana Nola, prema Molierovu "Škrtcu", u izvedbi Šibenskog kazališta i režiji Zorana Mužića. Najbolje glumice su Slavica Knežević ("Zečja rupa" Davida Lindsay-Abairea u režiji Marka Torjanca i izvedbi Kazališta "Planet art") i Barbara Nola ("Gola u kavezu" Olje Runjić Kluba kulture "Moruzgva" u režiji Ivana Lea Leme). Njima je također pripala nagrada "Fabijan Šovagović". Nagrada "Ivo Fici" dodijeljena je najboljim mladim glumicama (do 28 godina), Ani Maras za uloge u predstavama "Balon" i "Ljubav, struja, voda i telefon" Ante Tomića Satiričnog kazališta "Kerempuh" u režiji Vinka Brešana te glumici Maji Posavec za ulogu u predstavi "Zečja rupa". Nagradu za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade "Nevenka Filipović" dobila je glumica Jasmina Žiljak za ulogu u predstavi "E moj Pinokio" Dražena Ferenčine koji je i redatelj, a u izvedbi Gradskog kazališta mladih u Splitu.

25. svibnja - Izložbom "Arheološka baština Mljeta - Nacionalni park Mljet" u palači Sponza u Dubrovniku obilježena je 50. obljetnice tog nacionalnog parka.

27. svibnja - U povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskoga kipara Ive Lozice (1910.-1943.) u studiju Galerije "Račić" otvorena je njegova memorijalna izložba.

27. svibnja - Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) dodijelilo je Nagradu za životno djelo "Radovan Ivančević" Veri Kružić-Uchytil.

27. svibnja - Akademik Luko Paljetak dobitnik je prve nagrade Večernjakovog natječaja za kratku priču "Ranko Marinković" za priču "Ružičasti kontejner", koja je u tom listu objavljena u studenom prošle godine. Drugu nagradu dobila je mlada spisateljica Irena Škorić za priču "Vikend", a treću nagradu dobio je ugledni slikar i grafičar i publicist Dimitrije Popović za priču "Porođaj".

28. svibnja - U riječkoj Gradskoj vijećnici održan znanstveni skup u povodu 65. obljetnice osnutka Jadranskog instituta na Sušaku, prvoga znanstvenog instituta u Hrvatskoj koji danas djeluje kao Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

LIPANJ

7. lipnja - Književnici Nadi Mihelčić za roman "Zeleni pas" dodijeljena nagrada "Mato Lovrak" za najbolji hrvatski dječji roman u 2009.

8. lipnja - U Klovićevim dvorima otvorena je reprezentativna izložba "Ruske ikone 15. - 20. stoljeća" na kojoj je predstavljeno 105 umjetnina iz zbirki nekoliko ruskih muzeja koje svjedoče o bogatoj ruskoj duhovnoj kulturi i tradiciji.

9. lipnja - Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti dobio je za zvučnu i video instalaciju "Udaljenu intimnost" ovogodišnju nagradu "Radoslav Putar", koju mladim likovnim umjetnicima dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost.

10. lipnja - Izložba poznatih britanskih umjetnika Gilberta i Georgesa, na kojoj je izložena serija slika "Jack Freak Pictures", šezdesetak djela o općim temama, poput smrti, religije, života, seksa i novca, otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti.

10. lipnja - Jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih flamenco gitarista Paco De Lucia nastupio je na Boškovićevoj poljani u Dubrovniku. Koncert je održan u sklopu svjetske turneje pod nazivom "Paco De Lucia and Band Live on Tour 2010."

19. lipnja - Državnu nagradu "Vladimir Nazor" u području književnosti za životno djelo dobio je književni teoretičar Milivoj Solar, dok je godišnju nagradu dobila Ivana Šojat Kuči za roman "Unterstadt". U području glazbe, nagradu za životno djelo dobio je dirigent Nikša Bareza, a godišnju nagradu Berislav Šipuš i Staša Zurovac za ostvarenje suvremenog baleta "Proces". U području likovne i primijenjene umjetnosti, nagradu za životno djelo dobio je grafički dizajner i slikar Alfred Pal, a godišnju nagradu slikar Zoltan Novak za izložbu "Noćne slike" u Gliptoteci HAZU. U području filmske umjetnosti, "Nagradu Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je redatelj Veljko Bulajić, a godišnja nagrada je pripala redatelju Branku Schmidtu za režiju igranog filma "Metastaze". U području kazališne umjetnosti, nagradu za životno djelo dobio je redatelj, pedagog, dramaturg i kazališni prevoditelj Vladimir Gerić, a godišnju nagradu glumica Mladena Gavran za uloge u monokomediji "Najluđa predstava na svijetu". U području arhitekture i urbanizma, nagradu za životno djelo dobio je arhitekt Boris Krstulović, dok je godišnju nagradu dobio Studio 3LHD za Centar Zamet u Rijeci.

19. lipnja - Gradsko dramsko kazalište Gavella dodijelilo nagrade Marini Nemet i Ozrenu Grabariću - najboljim glumcima u premijernim predstavama kazališta Gavella u sezoni 2009./2010.

19. lipnja - Predstava "Građanin plemić" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi zagrebačkoga HNK-a, osvojila je "Zlatni smijeh", veliku nagradu "Večernjeg lista" za najbolju predstavu u cjelini 34. Dana satire.

20. lipnja - Retrospektivna izložba Jagode Buić s izborom reprezentativnih radova iz cjelokupnog opusa te hrvatske umjetnice svjetskog ugleda, otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt.

24. lipnja - U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici otvorena je izložba 100 grafičkih radova velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija (1904.-1989.) koje je stvorio na temelju motiva pakla, čistilišta i raja iz "Božanske komedije" Dantea Alighierija.

25. lipnja - Istaknuti hrvatski filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik Tomislav Gotovac umro je u 73. godini.

29. lipnja - Nagrade Matice hrvatske za najbolji izdavački pothvat Matičinih ogranaka u 2009., za izniman doprinos u prevođenju svjetske literature na hrvatski jezik, te za iznimna postignuća u promicanju hrvatskog jezika i književnosti dodijeljene su predsjednicima sinjskog i dubrovačkog ogranka fra Mirku Mariću i Ivani Burđelez, dominikancu Stjepanu Krasiću, te prevoditeljima Mirku Tomasoviću i Grzegorzu Latuszynskom.

29. lipnja - Nagradu i povelju "Julija Benešića" dobio Goran Rem za knjigu kritika "Retorika kritike", a Povelju uspješnosti "Julija Benešića" dobili su Dunja Vanić i Zvonimir Stjepanović za književno-kritičarski rad.

29. lipnja - Vjesnikove nagrade za postignuća na području umjetnosti u 2009. godini svečano dodijeljene teoretičaru književnosti Zoranu Kravaru, likovnoj umjetnici Ivani Franke, skladatelju Mladenu Tarbuku, redatelju Borutu Šeparoviću te veteranu hrvatske kinematografije, redatelju Ivanu Šimi Šimatoviću.

SRPANJ

1. srpnja - Slikar i grafički dizajner Alfred Pal umro jučer u Zagrebu u 90. godini.

5. srpnja - Nagrada Društva hrvatskih književnika "Tin Ujević" uručena je pjesniku Jakši Fiamengu za zbirku pjesama "Jeka". Fiamengo je 30. dobitnik nagrade "Tin Ujević" koju je prije tri desetljeća utemeljilo Društvo hrvatskih književnika.

8. srpnja - Otvorene jubilarne 50. glazbene večeri u Svetom Donatu, koje su ove godine održane pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića.

13. srpnja - U glazbenom dijelu programa 61. dubrovačkih ljetnih igara u Kneževu dvoru nastupio je najbolji kontratenor današnjice Max Emanuel Cenčić i švicarski ansambl "I Barocchisti".

20. srpnja - Predstava "Smij i suze starega Splita", scenska obradba temeljena na zapisu kroničara starog Splita Ivana Kovačića, praizvedena je u sklopu Splitskoga ljeta.i

KOLOVOZ

5. kolovoza - Premijerka Jadranka Kosor uručila je Rješenje o odobrenju 2,5 milijuna kuna Gradu Kninu za projekt gradnje spomenika pobjedi "Oluja 95". Spomenik će biti visok 12 metara, sastojat se od dva velika brončana bloka koja čine slovo V (pobjeda) i bit će postavljan u središtu Knina, na Trgu Ante Starčevića. Autor spomenika je akademski kipar Petar Dolić iz Gospića, a spomenik bi trebao biti gotov do sljedećeg obilježavanja Dana pobjede 5. kolovoza 2011. godine.

9. kolovoza - Legendarna hrvatska primadona, sopranistica Dragica Carla Martinis preminula je u 89. godini u Beču.

26. kolovoza - Nagrade "Orlando" koje Hrvatska radio-televizija dodjeljuje za umjetničke domete u ostvarenju programa Dubrovačkih ljetnih igara za dostignuća u dramskom programu dobio je glumac Vili Matula za ulogu u premijernoj izvedbi Gogoljeva "Revizora" u režiji Jerneja Lorencija, za najuspješnije dostignuće u glazbenom programu nagradu je dobio kontratenor Max Emanuel Cenčić. Posebne nagrade Grand Prix Orlando za osobit i trajan doprinos umjetničkom programu Dubrovačkih ljetnih igara dobio je ansambl Zagrebački solisti te dramski umjetnik Tonko Lonza.

RUJAN

1. rujna - U Dubrovniku otvoren Deseti jubilarni Festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" koji je počeo glazbeno-naratorskom večeri posvećenoj glasovitom skladatelju Ludwigu van Beethovenu.

2. rujna - Najavljeno održavanje izložbe "OHO nakon OHO", retrospektiva slovenske umjetničke skupine OHO, 4. rujna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), četrdeset godina nakon prestanka djelovanja te grupe. Na izložbi će se predstaviti oko 300 umjetnina iz Kolekcije Marinko Sudac.

7. rujna - "Prvi program" naziv je retrospektivne izložbe Ivana Faktora, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, otvorene u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba obuhvaća razdoblje od najranijih radova iz 1978. pa sve do najnovijih ostvarenja iz 2009.

10. rujna - Zagrebačka filharmonija u koncertnoj sezoni 2010./2011. obilježava 140. obljetnice djelovanja.

10. rujna - U splitskoj staroj gradskoj jezgri otvoren novoutemeljeni Odjel Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, a koji će nositi naziv "Cvito Fisković".

14. rujna - U zagrebačkom HNK održan gala koncert solista baleta vodećih ruskih kazališta - Boljšoj teatra iz Moskve te Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga. Baletna predstava u kojoj je nastupilo 14 solista s programom majstorskih djela svjetske baletne klasike i modernih koreografija održan je u sklopu Dana ruske duhovne kulture u Hrvatskoj.

15. rujna - Otvorena retrospektivna izložba kipara Vladimira Herljevića u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Predstavljene su kipareve skulpture u mramoru, granitu i bronci te monografija o tom umjetniku, autorice Marine Baričević.

16. rujna - Izložba fotografija Renea Magrittea, jednog od najintrigantnijih nadrealističkih umjetnika 20. stoljeća, otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO). Izbor od šezdesetak Magritteovih fotografija prikazao je život i stvaralaštvo tog čuvenog belgijskog slikara (1898. -1967.).

16. rujna - Istaknuti kazališni, filmski i televizijski redatelj Vanča Kljaković umro je na Korčuli u 81. godini.

16. rujna - Hrvatskoj novinarki Jasminki Bakoš-Kocijan na Svjetskom kongresu Međunarodne udruge katoličkih novinara u afričkoj državi Burkini Faso uručena međunarodna novinarska nagrada za najbolju fotografiju.

21. rujna - Retrospektivna izložba Roberta Auera (1873.-1952.), pokretača hrvatske secesije, prvo cjelovito predstavljanje opusa tog autora nakon njegove smrti, otvorena je Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

21. rujna - Ministarstvo kulture imenovalo je kustoski kolektiv "Što, kako i za koga / WHW" - u sastavu Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić, Sabina Sabolović, za povjerenike hrvatske izložbe na 54. Venecijanskom bijenalu.

LISTOPAD

4. listopada - Svečanom dodjelom nagrada najboljim glazbenicima završene 40. varaždinske barokne večeri. Trostruki laureat tog festivala jest orguljaš i čembalist Pavao Mašić. Njemu je pripala nagrada "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju na Baroknim večerima. Mašić je dobitnik i nagrade "Kantor", koju na Varaždinskim baroknim večerima tradicionalno dodjeljuje "Vjesnik". Treće priznanje, koje je u Gradskoj vijećnici primio mladi glazbenik, jest nagrada "Ivan Lukačić" za iznimno umjetničko ostvarenje na festivalu. Nagradu je osvojio Ansambl Symblem. Uz 40. obljetnicu festivala barokne glazbe u Varaždinu, dodijeljene su još dvije nagrade - nagradu "Ivan Lukačić" dobile su čembalistica Višnja Mažuran u povodu 45. obljetnice umjetničkog rada te varaždinska Glazbena škola u prigodi 180. obljetnice osnutka.

6. listopada - Za v.d. ravnatelja splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) izabran je Duško Mucalo. Gradsko je vijeće prethodno u lipnju već izabralo Mucala za intendanta, no ministar kulture Božo Biškupić odbio ga je potvrditi.

6. listopada - Književni povjesničar, kritičar i pisac, akademik Rafo Bogišić umro je u Zagrebu u 86. godini.

12. listopada - Akademski kipar i umirovljeni profesor Ratko Petrić umro je u Zagrebu u 69. godini.

12. listopada - Nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj dodijeljene su za životno djelo Bernardi Rundek Franić, voditeljici Odjela za tekstil Hrvatskog restauratorskog zavoda, a godišnja nagrada Nerini Eckhel, kustosici Entografskog muzeja.

14. listopada - Izložba "Antički Grci na tlu Hrvatske", koja obuhvaća razdoblje od 12. do 1. st. prije Krista, odnosno od tzv. mikenskog razdoblja i prvih posjeta Grka našem priobalju pa do dolaska i prevlasti Rima, otvorena je u Klovićevim dvorima.

14. listopada - Ovogodišnju književnu nagradu "Ksaver Šandor Gjalski" dobila je osječka književnica Ivana Šojat-Kuči za roman "Unterstadt", objavljeno je na konferenciji za novinare u Zaboku.

18. listopada - Istaknuti hrvatski jezikoslovac i poznavatelj povijesti hrvatskoga jezika, akademik Josip Vončina preminuo je u 79. godini u Zagrebu.

22. listopada - Dean Duda dobitnik je ovogodišnje nagrade "Zvane Črnja" za knjigu eseja "Hrvatski književni bajkomat".

25. listopada - Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća Vesna Parun preminula je u Stubičkim Toplicama u 88. godini.

25. listopada - Jedan od najuglednijih književnih povjesničara i teoretičara u suvremenoj hrvatskoj znanosti o književnosti, akademik Aleksandar Flaker, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) preminuo je u 87. godini.

25. listopada - Ministar kulture Božo Biškupić imenovao je Nikšu Barezu ravnateljem Splitskog ljeta na razdoblje od dvije godine.

25. listopada - Predsjednik Uprave Ine, Zoltan Aldott, uručio jezikoslovcima Leopoldu Auburgeru iz Njemačke i Arturu Rafaeloviču Bagdasarovu iz Rusije ovogodišnju 16. nagradu Ine i Hrvatskoga kulturnog kluba za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2009.

27. listopada - U Ministarstvu kulture Republike Srbije u Beogradu održan je sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, a nakon sastanka Hrvatskoj su predane 33 ikone iz manastira Krka, Krupa i pravoslavne crkve u Dalju.

28. listopada - Skladatelj, zapisivač narodnih melodija i glazbeni organizator Julije Njikoš, doajen hrvatske tamburaške glazbe, preminuo je u Zagrebu u 87. godini.

29. listopada - Svjetski poznati pijanist Ivo Pogorelić nastupio je sa Zagrebačkom filharmonijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

29. listopada - Predstava "Garaža" Zagrebačkog kazališta mladih, nastala po tekstu Zdenka Mesarića, u režiji Ivice Buljana, osvojila je nagradu Dr. Branko Gavella "Gavellinih večeri" za najbolju predstavu u cjelini, objavljeno je na svečanu zatvaranju tog festivala.

STUDENI

9. studenoga - Ruski pijanistički virtuoz Evgeny Kissin održao je u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" koncert, koji je dugotrajnim ovacijama zagrebačke publike potvrdio najave da je riječ o neprocjenjivom događaju koncertne sezone.

10. studenoga - Ugledni europski i svjetski orkestar Filharmonija milanske Scale pod ravnanjem dirigenta Valerija Gergijeva i sa solistom na violini Leonidasom Kavakosom, održao je koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, čiji će prihod bio namijenjen udruzi "Sve za nju" za žene oboljele i liječene od raka dojke.

11. studenoga - Akademik Zvonko Kusić, profesor i predstojnik Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, izabran je na izbornoj skupštini za novog predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

16. studenoga - Retrospektivna izložba hrvatskog slikara Vasilija Josipa Jordana, s više od stotinu ulja, pastela, akvarela i crteža, najcjelovitiji prikaz njegova pedesetogodišnjeg stvaralaštva, otvorena je u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

21. studenoga - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba slika Marijana Trepšea, prva koja u cijelosti prikazuje bogati opus tog istaknutog hrvatskog umjetnika i na kojoj je gotovo više od pola izloženih djela prvi put predstavljeno hrvatskoj javnosti.

24. studenoga - Redatelj Joško Juvančić i plesačica Lili Čaki dobitnici su Nagrade Hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Dodjela nagrade protekla je u znaku 150. obljetnice zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

25. studenoga - Svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Simfonijski orkestar HRT-a proslavio je 80. obljetnicu (1930.-2010.).

26. studenoga - Ponovnim postavljanjem glazbenog igrokaza Jakova Gotovca "Đerdan", u režiji Richarda Simonellija, Kazalište "Komedija" obilježilo je 60. obljetnicu djelovanja.

PROSINAC

1. prosinca - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Milan Moguš u Vatikanu na općoj audijenciji papi Benediktu XVI. uručio je posebno izdanje Akademije - Spomenicu Franji Petrišu, priopćio je HAZU. To bogato ilustrirano izdanje tiskano je kao uspomena na svečanost 7. veljače 2008., kad je na crkvi sv. Onofrija u Rimu otkrivena spomen-ploča hrvatskome humanistu Franji Petrišu, jednom od velikana europske znanstvene misli 16. stoljeća.

4. prosinca - Izložba 300-tinjak djela Ede Murtića (1921.-2005.) iz donacije od 1500 djela koja je njegova obitelj darovala Gradu Zagrebu, svečano je otvorena u Muzeja suvremene umjetnosti, u prigodi oblježavanja prve obljetnice nove zgrade Muzeja.

14. prosinca - Retrospektivna izložba slikara Ljube Babića otvorena u zagrebačkoj Modernoj galeriji, koja donosi antologijski odabir djela toga istaknutoga hrvatskog umjetnika. Izložbu priređenu o 120. obljetnici umjetnikova rođenja otvorio je ministar kulture Božo Biškupić rekavši da je taj kulturni događaj najljepši božićni dar ljubiteljima umjetnosti i podsjetnik da još nismo vratili dug Babićevoj svestranoj osobnosti.

16. prosinca - Izložbu "Milost susreta - umjetnička baština Franjevačke provincije sv. Jeronima", u kojoj se kroz odabranu dokumentarnu i umjetničku građu svjedoči o prisutnosti i značaju franjevačkog reda na hrvatskom tlu tijekom osam stoljeća, otvorio je u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori ministar kulture Božo Biškupić. Izložba je upriličena u prigodi 800 godina prosjačko-propovjedničkog reda sv. Franje Asiškoga, utemeljenog 1209., te 800-te godišnjice dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatsku obalu (1212.), koji je dao poticaj širenju toga reda na našoj strani Jadrana.

17. prosinca - Kapitalno djelo hrvatske leksikografije prva dva sveska Hrvatske književne enciklopedije s biografijama pisaca iz svih razdoblje hrvatske književnosti i interpretacijama najvažnijih djela, predstavljena je u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže. Prva dva sveska, od A do Ma, dio su velikoga nacionalnoga enciklopedijskog projekta Leksikografskog zavoda kojim će u četiri sveska na 2400 stranica biti obuhvaćena 5221 natuknica. Preostala dva sveska bit će objavljena iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙