FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Lanjski snijezi" Ž. Čorak

ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Knjiga eseja i prepjeva Željke Čorak "Lanjski snijezi", koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada, predstavljena je večeras u prostorijama Hrvatskoga društva pisaca (HDP) u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademici Pavao Pavličić i Tonko Maroević, a u ime nakladnika Anita Šikić i autorica.

Pavličić je podsjetio kako je prvo izdanje knjige objavljeno sedamdesetih godina, kada je, kako je rekao, postojala duhovna atmosfera za prevođenje. "Čorak je prevodila tekstove po tematskom kriteriju", rekao je dodavši kako je u njima predstavljena tek jedna strana pjesničke osobnosti.

Istaknuo je kako su joj teme vezane uz prostor, vrijeme i književnost te dodao kako je autorica uspješno povezivala ideju književnoga prostora i prostora likovnih umjetnosti.

Ocijenio je kako su joj teme vremena omogućavale da jezik prepjeva patinira starim izričajima te na taj način poveže epohe u kojima su pjesme nastajale s našim starim i nedovoljno poznatim autorima.

Preko tema književnosti povezivala je različite umjetnosti, rekao je Pavličić.

Maroević smatra kako je knjiga protkana istančanom liričnošću i bogatom književnom slikovitošću.

Nakladnica Šikić je istaknula kako je knjiga Željke Čorak prikladna za sveučilišnu nastavu, a posebice, kako je rekla, za studente komparatiste. "Knjiga je homogena vizija europskoga pjesništva od srednjega vijeka do simbolizma", rekla je Šikić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙