FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Milost susreta"

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Izložbu "Milost susreta - umjetnička baština Franjevačke provincije sv. Jeronima", u kojoj se kroz odabranu dokumentarnu i umjetničku građu svjedoči o prisutnosti i značaju franjevačkog reda na hrvatskom tlu tijekom osam stoljeća, otvorio je večeras u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori ministar kulture Božo Biškupić.

Izložbu su zajedno organizirali Galeriji Klovićevi dvori i Franjevačka provincija sv. Jeronima u Zadru.

Otvarajući izložbu ministar Biškupić istaknuo je da je franjevačka baština odraz kulture i identiteta hrvatskog naroda kroz osam stoljeća.

Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin kazala je da je izložba upriličena u prigodi dviju obljetnica - 800 godina prosjačko-propovjedničkog reda sv. Franje Asiškoga, utemeljenog 1209., te 800-te godišnjice dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatsku obalu (1212.), koji je dao poticaj širenju toga reda na našoj strani Jadrana.

Kako je sv. Franju Asiškoga na hrvatsko tlo bacilo olujno more, što je vjerojatno bilo u Gospodovu planu, to franjevci taj događaj označiše kao "milost susreta", kazala je Kusin istaknuvši kako i otuda naziv izložbe.

U Klovićevim dvorima javnosti je predstavljena najbogatija franjevačka riznica umjetnina, što je stoljećima nastajala, prikupljana i čuvana u brojnim crkvama i samostanima franjevačke provincije sv. Jeronima, koja se proteže od Istre do krajnjeg juga Dalmacije, kazala je Kusin.

O izložbi su govorili i provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru fra Josip Sopta i akademik Igor Fisković, jedan od autora izložbe.

U nastojanju da se shvate osobitosti i specifičnosti, obrisi i karakter umjetničke baštine vezane uz franjevački red, na izložbi se posebno prati graditeljska i umjetnička produkcija kroz odabrane eksponate; prikazano je stotinjak umjetničkih slika, skulptura, ikona, liturgijskih predmeta, visokovrijednih primjeraka crkvenog ruha, iluminiranih rukopisa, te ostale važne arhivske i spomeničke građe.

Na izložbi su javnosti predstavljena djela talijanske umjetnosti, osobito mletačke, od ranog duecenta, preko renesansnih i baroknih ostvarenja. Izložena su djela umjetnika, među kojima su Antonio i Bartolomeo Vivarini, Lorenzo Lotto, Francesco i Girolamo da Santa Croce te Francesco Francia, Bartolomeo Litterini dr. Uz to, prikazana su i djela hrvatskih autora poput Blaža Jurjeva Trogiranina, Dujma Vuškovića, Lovre Dobričevića, Nikole Božidarevića, Jurja Petrovića, Ivana Duknovića, Martina Benetovića, Celestina Medovića i drugih.

Autori stručne koncepcije izložbe su Miljenko Domijan, Igor Fisković te Radoslav Tomić, a kustosica je Ana Medić

Izložba je otvorena do 20. veljače 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙