FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 12. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Prigodnom svečanošću obilježena je danas u Zrakoplovnoj bazi Zagreb-Pleso 15. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u znak sjećanja 12. prosinca 1991. kada je ustrojeno zapovjedništvo HRZ i PZO. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić istaknuo je da HRZ i PZO danas odlikuje spremnost, obučenost i visoka profesionalnost, te podsjetio da je stvarano u uvjetima agresije na Hrvatsku čije posljedice osjećamo i danas. Sada smo na putu priključenja euroatlantskim integracijama i dostizanje njihovih standarda u interesu je Hrvatske i njezinih građana, pa tako i modernih oružanih snaga. Ocijenio je da s reforma vojnog sustava provodi dobro, ali da to ne znači da ne može ići i brže. Možemo biti zadovoljni učinjenim, ali treba učiniti sve kako bismo do kraja bili u standardu NATO-a, istaknuo je Mesić.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader rekao je danas da sukladno dogovoru s predstavnicima parlamentarnih stranaka na sastanku u petak, tijekom današnjeg popodneva, odnosno do sutra ujutro očekuje njihove odgovore na Vladin prijedlog odluke o pravilima primjene Zaštićeno ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP). "Nadam se da će se vodstva stranaka tijekom dana i sutra ujutro suglasiti, jer svi su vrlo pozitivno reagirali na prijedlog koji je bio iznesen (na sastanku u petak) i da ćemo sutra ići na Vladu, a onda do kraja tjedna i u Sabor", rekao je Sanader novinarima u zagrebačkom hotelu Esplanade Regent gdje mu je uručena godišnja nagrada Media Servisa kao političar godine. Dobitnika te nagrade bira 200 novinara, urednika i direktora najznačajnijih medijskih kuća u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je danas da se Vladin prijedlog odluke o pravilima primjene Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Hrvatskom saboru očekuje do kraja tjedna, kad će se vidjeti njegov sadržaj. Dok se ne provede međustranačko usuglašavanje taj je prijedlog pod svojevrsnim embargom, rekao je Šeks, odgovarajući na novinarska pitanja tijekom današnjega obilježavanja 15. obljetnice Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zračnoj luci Pleso. Predsjednik Republike Stjepan Mesić, također nazočan na proslavi, rekao je da se priklanja izjavi predsjednika Sabora, dodavši da je najveći dio dogovora obavljen i da treba proći određenu proceduru te da će to onda Hrvatski sabor prihvatiti.

ZAGREB - Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora većinom je glasova podupro prijedlog potvrđivanja protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim se uvode carinske kvote za izvoz šećera iz Hrvatske na tržište Europske unije. Hrvatska je po SSP-u na tržište EU do sada šećer mogla izvoziti bez ograničenja, a po predloženom protokolu, potpisanom u studenome, Hrvatska bi na EU tržište od početka iduće godine bez carina mogla izvoziti najviše 180 tisuća tona šećera godišnje. Predloženom protokolu usprotivili su se članovi Odbora iz oporbenih redova, a predsjednik Odbora Božidar Pankretić iz HSS-a ocijenio je da će nakon uvođenja kvota jedna od tri šećerane u Hrvatskoj postati višak.

OSIJEK - Predsjednik osječkoga HSP-a Gordan Matković izjavio je danas kako su vrlo zadovoljni rezultatima izbora za mjesnu samoupravu u Osijeku jer je, kako tvrdi, HSP najviše napredovao u potpori birača u usporedbi s prošlogodišnjim izborima za Gradsko vijeće. Na konferenciji za novinare Matković je ocijenio kako su birači prepoznali rad dužnosnika HSP-a u Gradskom poglavarstvu te, kako smatra, dobar rad koalicijske vlasti HSP-a i HDSSB-a te projekte koji su pokrenuti u gradu Osijeku. Predsjednik Županijskog vijeća HSP-a Danijel Srb ustvrdio je kako su birači kaznili one "koji su svoje političko djelovanje temeljili na vrijeđanju drugih", a da su izborni rezultati potpuno demantirali neke stranke, koje su za sebe tvrdile da su najjače u gradu.

ZAGREB - Europsko zakonodavstvo o opasnim kemikalijama treba doraditi jer je samo 20 posto kemikalija koje su svakodnevno u upotrebi prošlo detaljna testiranja, rečeno je danas na zajedničkoj radionici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Europskog ureda za kemikalije. Predstavnici Europskog ureda za kemikalije, koji ima ključnu ulogu u izradi zakonodavstva Europske unije vezanog za sigurnost kemikalija, tijekom skupa će upoznati hrvatske stručnjake o novinama koje se u Uniji uvode radi bolje zaštite ljudi i okoliša, a uslijed sve veće proizvodnje i prometa kemikalijama. EU planira u 2007. godini uvesti novi sustav za sigurnost kemikalija, REACH sustav. "Suština je novog sustava da se odgovornost i trošak testiranja sigurnosti kemikalija koje su na tržištu prebaci sa državnog proračuna na industriju, dakle, na one koji na tome zarađuju", istaknuo je Dinko Kello iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

ZAGREB - Na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) odlučila je odsad pružati besplatnu pravnu pomoć djeci u postupcima radi uzdržavanja, bez obzira na imovinski status roditelja, najavili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare pravobraniteljica Jelavić i predsjednik HOK-a Leo Andreis. "Velik broj djece ne ostvaruje pravo na uzdržavanje od roditelja s kojim ne žive", rekla je Mila Jelavić dodajući kako se procjenjuje da je riječ o najmanje 60.000 djece razvedenih roditelja koji ne primaju alimentaciju. Godišnje se donese između 3.200 i 3.700 presuda o uzdržavanju, a roditelj s kojim dijete živi često nema novca za plaćanje odvjetnika kako bi podnio tužbu za uzdržavanje ili povišenje uzdržavanja, ili za pokretanje postupka ovrhe, rekla je Jelavić.

VUKOVAR - Likovno i literarno natjecanje "Djeca zajedno", koje su zajednički organizirali Misija OESS-a u Hrvatskoj i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, danas je završilo svečanim uručenjem nagrada u Drugoj osnovnoj školi u Vukovaru. U natjecanje, započeto još u rujnu, bilo je uključeno 30 multikulturalnih škola u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji u kojima se osim na hrvatskom jeziku i pismu nastava izvodi još barem na jednom manjinskom jeziku i pismu. Najuspješnijim učenicima s područja Vukovarsko-srijemske županje prigodne nagrade uručili su voditelj Misije OESS-a Jorge Fuentes i državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić. "Mi koji želimo postati zajednicom europskih naroda želimo odgajati građane od najmlađe dobi u duhu snošljivosti, razumijevanja i prijateljstva", poručio je Želimir Janjić.

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske uputio je danas apel poglavarstvima gradova i općina, te poslodavcima u djelatnosti trgovine, da radno vrijeme svih prodajnih mjesta na Badnjak i Staru godinu završi u 15 sati. Apeliramo da se u te dane skrati radno vrijeme do 15 sati, jer nakon grozničavog prosinačkog kupovanja u kojem rade preko svake mjere (prekovremeno, po noći, svih sedam dana uzastopce) prodavači imaju pravo doći na Badnjak i Staru godinu malo ranije kući i pripremiti se za blagdane kao i ostali građani, kaže se u priopćenju sindikata. Sindikat također upozorava da je 26. prosinca državni blagdan Svetog Stjepana te je zakonom određeno da se taj dan u Hrvatskoj ne radi. Kako u sindikatu imaju najave da će većina prodavaonica ipak raditi, ponovno apeliraju da se i prodavačima omogući neradni dan na taj blagdan.

RIJEKA - Čelnici Republičkog sindikata radnika Hrvatske apelirali su danas na mjerodavne državne ustanove i Ministarstvo unutarnjih poslova da počnu uvoditi red na područje zaštite ljudi, objekata i korisnika kao što je Hrvatska pošta (HP), te da osiguraju minimalne standarde uvjeta rada u toj djelatnosti. Stanje na tom području je loše, o čemu će sindikat obavijestiti tijela Europske unije, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade HP-a na riječkom Korzu. Predsjednik sindikata Jadranko Vehar tvrdi da je glavni uzrok lošeg stanja zaštite objekata, radnika i korisnika HP-a niska razina usluga zaštitarskih tvrtaka koje angažira poslodavac. S druge strane, HP ne ulaže dovoljno u zaštitu i ne provodi zakonske odredbe o minimalnim uvjetima zaštite, a inspektorat MUP-a je nemoćan jer podignute prekršajne prijave najčešće dočekaju zastaru.

SPLIT - Ispred sjedišta Županijskog suda u Splitu prosvjedovalo je danas 50-ak branitelja, članova Udruge oboljelih od PTSP-a, koji traže zaustavljanje naplate ovrha na sudske troškove koje moraju platiti nakon izgubljenih sporova što su ih pokrenuli kao pripadnici gardijskih brigada zbog neisplate plaća prema sklopljenim ugovorima. Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Miro Moro podsjetio je kako su pripadnici brigada te ugovore potpisivali od 1991. do 1993. godine, te da im je njima bila zajamčena isplata tri i pol tadašnje prosječne plaće na mjesec, no da ti ugovori nikada nisu ispoštovani, zbog čega su početkom 2002. godine i pokrenuli sudske postupke. Sudovi su odbacili sve tužbe na temelju odluke vrhovnog zapovjednika iz 1995., kojom su propisana nova primanja i plaće vojnih djelatnika. Odluke sudova kasnije je potvrdio i Vrhovni sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙