FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 2,30 sati.
ZAGREB, 7. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 2,30 sati.

ZAGREB - Klubovi saborskih zastupnika iz regionalnih stranaka (PGS/SBHS/MDS te IDS-a) uputili su danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu kojim traže da Vlada povuče potporu HSP-ovu prijedlogu novog zakona o političkim strankama. Vlada je, naime, podržala HSP-ov prijedlog da se upis u registar političkih stranaka uvjetuje brojem članova, ali i predložila da se, umjesto predloženih deset tisuća, kao uvjet za upis stranaka postavi najmanje pet tisuća članova. Zastupnici dvaju klubova su, na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenili da je riječ o ograničavanju ustavnih sloboda i napadu na stečena prava malih stranaka, koje su sudjelovale u razvoju demokracije te su participirale ili participiraju u radu Sabora.

ZAGREB - Hrvatski sabor je na samom početku današnjeg zasjedanja kratko raspravio prijedloge izmjena Zakona o tržištu vrijednosnih papira i izmjena Carinskog zakona. Prijedlog izmjena Zakona o tržištu vrijednosnih papira, kojima se uvode novi financijski instrumenti, tzv. izvedenice, podržali su klubovi IDS-a i HDZ-a, naglašavajući potrebu uvođenja reda u tom području financijskog poslovanja koje je u proteklih pet godina imalo najbrži rast. Šime Prtenjača iz HDZ-a pozdravio je mogućnost smjene uprava u nelikvidnim brokerskim društvima, ali i upozorio da posebnu pozornost treba posvetiti izbjegavanju sukoba interesa. Ocijenio je da će se predloženim zakonom na tržište vrijednosnica uvesti red. Prijedlog izmjena Carinskog zakona predstavio je državni tajnik u Ministarstvu financija Ante Žigman, naglašavajući da je riječ o dokumentu iz paketa tzv. europskih zakona, kojemu je osnovni cilj pojednostavljenje i ubrzanje carinskog postupka.

ZAGREB - Vodeći hrvatski onomastičar i dijalektolog Petar Šimunović izjavio je, u povodu objavljivanja trećega, izmijenjena i dopunjena, izdanja knjige "Hrvatska prezimena" kako u knjizi nijedan prezimenski problem nije izostavljen te da nije želio obraditi svako pojedino prezime jer ih ima nekoliko stotina tisuća. "Obradio sam prezimena koja su rjeđa, jezično zanimljiva, ona na osnovi kojih se čovjek može zaputiti u istraživanje vlastita prezimena, jer to je najveći dobitak", rekao je. Po Šimunovićevim riječima Hrvati su najstariji slavenski narod u kojega su se javila prezimena, u 12. stoljeću, pa neka možemo pratiti od tada do danas. "Prezimena su zrcalo etno-političkih, jezičnih, migracijskih, vjerskih, kulturnih i socijalnih prilika vremena u kojemu su nastajala", napomenuo je, dodavši kako se i letimičnim pregledom hrvatskih prezimena uočavaju četiri temeljne skupine - čiji si, kakav si, otkud si, što si.

ZAGREB/JOHANNESBURG - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovao je danas iz Johannesburga u Durban, grad na jugoistočnoj obali Južne Afrike, gdje će se za pastoralnoga pohoda hrvatskim katoličkim zajednicama u Južnoj Africi susresti s tamošnjim hrvatskim iseljenicima, javio je internetski portal "Glasa Koncila". U pratnji kardinala Bozanića su voditelj Hrvatske katoličke misije u Johannesburgu fra Ivica Karmelo Strčić i direktor "Glasa Koncila" Nedjeljko Pintarić. Hrvatska zajednica u Durbanu, lučkom gradu na Indijskom oceanu, sastoji se od 30-ak obitelji, a Hrvati uglavnom rade u brodogradnji i trgovini. O njima se pastoralno brine voditelj Hrvatske katoličke misije u Joahannesburgu. Za desetodnevna boravka u Južnoj Africi kardinal Bozanić se susreo s Hrvatima u Cape Townu, Johannesburgu, Pretoriji i Vanderbijtparku te posjetio mnoga znamenita mjesta na tim područjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙