FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 17. studenog 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio je da Sabor danas, zbog dodatnih konzultacija unutar Kluba HDZ-a, neće glasovati o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje odobrava da se Branimiru Glavašu ukine zastupnički imunitet i tako odobri pritvaranje po osnovi težine kaznenog djela u slučaju sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. "Radi dodatnih konzultacija danas nećemo glasovati o izvješćima MIP-a", kazao je Šeks, nakon što su ga predstavnici klubova HSP-a, HDSSB-a i IDS-a na početku zasjedanja upitali hoće li danas Sabor, kako je ranije najavljeno, glasovati o raspravljenim točkama, među kojima i o izvješćima MIP-a. "Tko je taj koji je iznad Sabora da se s njim morate konzultirati?", upitao je Vladimir Šišljagić, zastupnik HDSSB-a, predsjednika Sabora.

ZAGREB - Nastojimo donijeti najmudrije i najbolje rješenje u okolnostima u kojima se nalazimo, izjavio je danas u Hrvatskom saboru čelnik Kluba HDZ-a Luka Bebić, objašnjavajući razloge HDZ-a za odgodu glasovanja o odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet te odobri njegovo pritvaranje i pokretanje kaznenog postupka. Bebić je, nakon stanke koju su zatražili klubovi HSP-a, HDSSB-a, IDS-a, nezadovoljni odgodom glasovanja, te HDZ-a, kazao da je Klub HDZ-a zaključio da mu je potrebno "kraće vrijeme" za konzultacije o odlukama MIP-a, odbacujući novinska nagađanja da je zbog 'slučaja Glavaš' došlo do raskola u vladajućoj stranci. Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a i Anto Đapić iz HSP-a ocijenili su da nema nikakvog razloga za odgodu glasovanja, a usprotivili su se, kako su kazali, pritiscima medija i pravosuđa na Sabor, odnosno optužbama da se Sabor miješa u poslove sudbene vlasti.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader je komentirajući danas na traženje novinara "slučaj Glavaš" rekao da se ne želi miješati u rad i ovlasti zakonodavne vlasti. "Sve što odluči Hrvatski sabor poštivat ću i to moraju svi poštivati. Kao predsjednik HDZ-a najjače stranke u Hrvatskoj želim reći da ćemo poštovati vladavinu prava", istaknuo je Sanader odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja Ugovora o zamjeni nekretnina između Republike Hrvatske i Grada Zagreba u Banskim dvorima. HDZ je u ove tri godine pokazao i dokazao da poštuje vladavinu prava i da svi pred zakonom moraju biti jednaki. I to će biti načelo koje ću kao predsjednik stranke tražiti da se Klub zastupnika HDZ odredi prema aktualnom slučaju, rekao je Sanader. Upitan je li došlo do razmimoilaženja između njega kao predsjednika HDZ-a i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, Sanader je odgovorio da nema nikakvog razmimoilaženja.

ZAGREB - Hrvatski sabor počeo je prije podne raspravu o Vladinom konačnom tekstu izmjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, kojim se predlaže da prihodi od poreza na dohodak u cijelosti pripadnu lokalnim jedinicama. Ministar financija Ivan Šuker uvodno je obrazložio da zakonske izmjene predviđaju da se država u potpunosti odrekne prihoda od poreza na dohodak u korist lokalnih jedinica, kojima bi po toj osnovi godišnje pripalo dodatnih 800 milijuna kuna. Državi bi, pak, u cijelosti pripali prihodi od poreza na dobit. Šuker je istaknuo da je cilj zakona nastavak decentralizacije i ravnomjernog razvoja hrvatskih regija, odnosno uklanjanje negativnih posljedica rata i zaostajanje pojedinih regija u razvoju. O predloženim izmjenama Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" uspješno je završio petotjednu turneju po Japanu, najveću i najuspješniju međunarodnu turneju u svojoj 57 godina dugoj povijesti, priopćeno je danas iz tog ansambla. Riječ je o turneji tijekom koje je "Lado" održao 27 rasprodanih koncerata u 21 gradu, i pritom prešao 8.000 kilometara po cijelom Japanu i njegovim otocima. "Lado" je, kako je priopćeno, brojne koncerte održao u Tokiju, Kyotu, Nagoyi, Hiroshimi i drugim japanskim gradovima pred više od 50.000 gledatelja koji nisu štedjeli ni dlanove niti riječi pohvale nakon vrhunskih izvedbi kojima su Ladovci na najbolji mogući način predstavili duh i folklornu baštinu Hrvatske. Publika je, osim toga, mogla u najavi plesnih točaka uživati u seriji fotografija "Boje Hrvatske" fotografa Ive Pervana.

ZAGREB - Isplata dječjeg doplatka za listopad počinje u ponedjeljak, 20. studenog, izvijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će primiti 215.561 korisnik za 401.172 djece, a za isplatu je potrebno 110.615.695 kuna. Dodatne informacije o ostvarivanju prava na doplatak za djecu mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na besplatnom Otvorenom telefonu HZMO-a 0800-636363, te preko Pozivnog centra - 01/4891-666, kao i na web stranici Zavoda - www.mirovinsko.hr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙