FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 5. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 5. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će nastaviti 23. sjednicu raspravom o Prijedlogu zakona o sudskom registru. Riječ je o dokumentu iz paketa usklađivanja hrvatskoga sa zakonodavstvom Europske unije, kojim bi se, među ostalim, omogućilo da se isprave uz prijavu za upis u registar dostavljaju elektroničkim putem. Pred zastupnicima je i prijedlog novog zakona o poticanju ulaganja, koji bi trebao stvoriti temelje za rast investicija u hrvatsko gospodarstvo. Zakon predviđa niz poticajnih mjera za domaće i strane ulagače, s povlasticama usmjerenim prema proizvodnji i otvaranju novih radnih mjesta. Sabor bi trebao raspravljati i o izmjenama Zakona o bankama, kojima bi se uvela nova financijska institucija - štedna banka, s manjim opsegom poslova u odnosu na banke.

DONJA STUBICA/ZAGREB - Članovi Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora obišli su danas centar Pustodol za rehabilitaciju osoba s višestrukim oštećenjima u Donjoj Stubici, gdje su na tematskoj sjednici istaknuli prednost izgradnje sličnih ustanova kroz projekte javno-privatnog partnerstva (JPP). Centar Pustodol privatna je ustanova koja skrbi o oko 250 štićenika, uglavnom djece koju su rodile ovisnice o narkoticima i alkoholu, a većinu štićenika, među kojima najmlađi ima dvije godine, roditelji uopće ne posjećuju. Članovi Odbora zaključili su da je riječ o najmodernijoj ustanovi te vrste u Hrvatskoj i istaknuli da bi JPP u sektoru socijale značajno pridonio podizanju standarda štićenika. Ljubica Lalić iz HSS-a ostala je, međutim, neugodno iznenađena činjenicom da se punih sedam godina nije mijenjala visina naknade koju država daje centru, te ocijenila da bi te naknade morale barem pratiti inflaciju.

ZAGREB - Varaždinski župan i bivši ministar graditeljstva Radimir Čačić bio je u sukobu interesa jer su njegove tvrtke poslovale s ministarstvom kojem je bio na čelu, dok premijer Ivo Sanader za ljetošnjeg putovanja na festival opere u Veroni nije bio u sukobu interesa, zaključilo je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Predsjednik Povjerenstva Josip Leko izvijestio je da je ministarstvo kojemu je Čačić bio na čelu, za njegova mandata sklopilo 12 ugovora vrijednih 132 milijuna kuna s tvrtkama interesno povezanima s Čačićem. Leko je izvijestio i da je premijer Sanader u Veronu putovao službeno, na poziv organizatora. Premijer je na festival išao službenim zrakoplovom, no budući da je s njim išla i supruga, hotelski račun platio je iz vlastitog džepa. Povjerenstvo je danas otvorilo istragu na temelju podnesaka protiv niza lokalnih dužnosnika, među kojima su i istarski župan Ivan Jakovčić, osječki gradonačelnik Anto Đapić i predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) ocijenila je danas kako odluka saborskog Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa "jasno pokazuje da Radimir Čačić nije bio u sukobu interesa", a suprotan zaključak Povjerenstva tumači negativnim odgovorom konkurencije na rast Čačićeva političkog rejtinga. "Danas objavljena odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa očito je, u nedostatku vlastitih političkih projekata i programa, jedini mogući odgovor HNS-ove političke konkurencije na kontinuirani rast rejtinga Radimira Čačića, HNS-ova kandidata za premijera", tvrdi HNS u priopćenju. Navodi kako je odluka Povjerenstva donesena dan nakon što je u medijima objavljena anketa Promocije plus prema kojoj je Čačić najpoželjniji kandidat za premijera.

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač zatražio je danas za Branimira Glavaša, koji se liječi u osječkoj Kliničkoj bolnici, internističko i psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li sposoban za sudjelovanje u kaznenom postupku, odnosno u raspravama, priopćeno je s toga suda. Sudac je zatražio da mu se nalaz i mišljenje o Glavaševu zdravstvenom stanju dostave o roku od tri dana. Po zaključku liječničkog konzilija osječkog KB-a Glavaševo se zdravstveno stanje danas nije promijenilo u usporedbi s jučerašnjim. Izvan je životne opasnosti, ali i nadalje u vrlo složenu psihofizičkom stanju te se liječenje nastavlja u Jedinici intenzivnog liječenja, priopćio je, uz ostalo, Včev.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako izmjenama Zakona o financiranju lokalnih jedinica Županija dobiva oko 16,06 milijuna kuna od poreza na dohodak, a gubi 16, 5 milijuna kuna od poreza na dobit, što znači da dobiva oko 440.000 kuna manje nego do sada. Kako je rekao Čačić, ta županija državi daje više od pet milijarda kuna, a preko decentraliziranih sredstava vraća joj se tek 89 milijuna. Pred nama je proširenje Kirurškog odjela i ako do kraja godine ne dobijemo sve što nam pripada i što su dobili drugi, primijenit ćemo drukčiji način komuniciranja s Vladom, rekao je Čačić. Umjesto da se uvede stvarna decentralizacija, kao što je predlagao HNS, kažnjava se Zagreb, a ne smanjuju razlike, rekao je Čačić.

BJELOVAR - U ugostiteljskom objektu u Predavcu pokraj Bjelovara policija je uhitila 48-godišnjeg liječnika pri primanju mita od 10 tisuća kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u PU bjelovarsko-bilogorskoj. Osumnjičenik je od bivšeg 48-godišnjeg pacijenta s područja općine Rovišće novac tražio kao nagradu zato što mu je tijekom prošle i pretprošle godine kao liječnik opće medicine ambulante u Rovišću izdavao uputnice za specijalističke preglede koje je oštećeni prikupljao kao dokumentaciju za mirovinu. Sinoć je u kaznenu prijavu prepraćen istražnom sucu županijskog suda u Zagrebu gdje je jutros ispitan nakon čega mu je određeno zadržavanje. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o bivšem liječniku kaznionice u Lepoglavi Goranu Šariću protiv kojeg je u rujnu 2004. bila podignuta optužnica kojom ga je Uskok teretio za primanje mita od zatvorenika.

OSIJEK - Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata osječkog ogranak Sveti Rok danas je nizom cjelodnevnih aktivnosti obilježila godišnjicu pogibije 16 pripadnika 106. brigade HV-a u šumi Rusinjači te još desetorice na drugim crtama južne crte obrane Osijeka. Predsjednik Udruge Zvonko Bebek rekao je da je današnji dan prije petnaest godina bio jedan od najtežih dana obrane južne osječke bojišnice. Hrabri hrvatski branitelji nisu se htjeli povući te su njih 16-torica poginuli u šumi Rusinjači, nedaleko od Osijeka, rekao je. Nakon osam dana izvučena su tijela 15-torice poginulih, a do danas još nije pronađeno tijelo 16-tog poginulog pripadnika 106. brigade u šumi Rusinjača jer tamošnji prostor još nije razminiran. Misa za sve poginule pripadnike 106. brigade Hrvatske vojske služena je danas u Rokovoj crkvi u Osijeku.

SPLIT - Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije na današnjoj je sjednici odlučilo da Županija sudjeluje u troškovima pokopa Jasena Drnasina, prvog hrvatskog diplomca na američkom West Pointu, preminulog 23. studenoga u Torontu od posljedica ozljeda zadobivenih u sukobu s kanadskom policijom. Tridesetdvogodišnji Jasen Drnasin sukobio se s kanadskom policijom u gradskom autobusu polovinom studenoga, kada su ga zbog narušavanja javnoga reda poprskali suzavcem po licu iz velike blizine, zbog čega mu je otkazalo srce. Jasen Drnasin široj je javnosti postao poznat najprije kada se javno 2000. godine pobunio zbog lošeg tretmana u Hrvatskoj vojsci, a zatim i u veljači 2001. kada je nožem napao svoju tadašnju zaručnicu Tanju Milanović, zadavši joj pet uboda, da bi se kasnije s njom vjenčao i dobio danas 18-mjesečnu kćer.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) priopćile su danas da organiziraju besplatne vožnje vlakom Tin express za djecu s posebnim potrebama u utorak i srijedu, 5. i 6. prosinca. Sutra u organizaciji HŽ-a, Sindikata željezničara Hrvatske i centra Goljak u 9.50 sati s Glavnog kolodvora polazi Tin express kojim će se voziti djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak. Time HŽ i Sindikat željezničara žele dati podršku projektu "Novi Goljak" usmjerenom na poboljšanje kvalitete života i nastave u centru Goljak koji polazi 104 učenika. HŽ devetu godinu zaredom uvodi u promet Tin express, dječji božićni vlak, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Puli, Sisku, Bjelovaru, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Zadru i Vinkovcima u razdoblju od 2. do 22. prosinca.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvu u Splitu podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjega hrvatskog državljanina T. D. iz Splita zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi koje je počinio prodajom papigice "nimfe" zaražene papagajskom groznicom, 2002. godine, čime je prouzročio smrt jedne i zarazu 24 osobe, izvijestilo je Državno odvjetništvo. Riječ je o, kako se doznaje, Tihomiru Dolini, vlasniku trgovine kućnim ljubimcima i potrepštinama "Butiga o' beštij". Optužnicom ga se tereti da je početkom siječnja 2002. godine 63-godišnjem I. K. iz Splita prodao papigu iz porodice "nimfi". Papiga je, kako je naknadno utvrđeno, imala psitakozu ili papagajsku groznicu, što je prouzročilo epidemiju atipične upale pluća kod 24 stanara zgrade u kojoj živi I. K., a koji je od te bolesti preminuo 19. siječnja 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙