FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 1. rujna 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik RH Stjepan Mesić primio je u petak Tanga Jiaxuana, državnog savjetnika Vlade Narodne Republike Kine, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, priopćio je Ured predsjednika. Naglasivši kako Kina i Hrvatska imaju dobre međusobne odnose Tang je rekao kako je posjet predsjednika Mesića Kini 2002. uvelike pridonio jačem razvoju odnosa između dviju zemalja, stoji u priopćenju. Tang je izrazio interes za većom turističkom suradnjom između dviju zemalja, a Mesić je kazao kako je potrebno još više raditi na jačanju gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kine za što zasigurno postoje uvjeti, tim više što u međusobnoj trgovinskoj razmjeni Hrvatska bilježi deficit.

LJUBLJANA - Slovenska policija od petka ujutro se ponovo nalazi u blizini malograničnog prijelaza Sveti Martin-Hotiza, na mjestu s kojega se u četvrtak navečer bila povukla, javljaju slovenski mediji. Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, u petak se na mjestu udaljenom dva kilometra od malograničnog prijelaza ponovo nalazi specijalna policijska postrojba policijske uprave Murska Sobota koja je od tamo otišla večer ranije. Policija se povukla nakon što su prekinuti radovi na gradnji nasipa na obali rijeke Mure, koje Slovenija drži spornim jer tvrdi da se odvijaju na hrvatskom katastarskom području, ali na mjestu koje je 1991. godine kontrolirala slovenska policija i koje je većinom u vlasništvu slovenskih državljana.

PRIŠTINA - Sud u sjevernom dijelu Mitrovice, podijeljenoga kosovskog grada u čijem sjevernom dijelu su pretežito Srbi, a u južnom Albanci, evakuiran je u petak ujutro zbog lažne dojave o podmetnutim eksplozivnim sredstvima. Sud je od 8 do 11 sati ujutro bio evakuiran zbog dojave, koju je ujutro zaprimio telefonski centar regionalne policije, da su u zgradi ostavljena dva sumnjiva paketa, izjavio je regionalni glasnogovornik policije UNMIK-a Larri Muller. Pripadnici policije UNMIK-a i Kosovske policijske službe evakuirali su zgradu i pretražili je, a potom je zgradu pretražio i tim KFOR-a za uklanjanje eksploziva, no sumnjivi paketi nisu pronađeni.

STOCKHOLM - Koordinator UN-a za humanitarna pitanja Jan Egeland u petak je u Stockholmu pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Palestincima, istaknuvši da se neprijateljstva moraju čim prije prekinuti i da se mora poboljšati pristup palestinskim područjima. "Potrebna nam je vaša velikodušnost, kao i vaša pomoć kako bismo se uvjerili u prekid neprijateljstava i u bolji pristup palestinskim područjima i iz njih", kazao je u prigodi otvorenja donatorske konferencije u Stockholmu. Predstavnici tridesetak zemalja i dvadesetak međunarodnih organizacija okupili su se u švedskoj prijestolnici u prigodi jednodnevne konferencije o humanitarnoj pomoći Palestincima, koju organiziraju Švedska, Norveška i Španjolska u suradnji s UN-om.

STOCKHOLM - Međunarodna zajednica u petak je izvijestila kako radi na prikupljanju "više 500 milijuna dolara" (oko 390 milijuna eura) pomoći palestinskom stanovništvu, izvijestio je visoki švedski dužnosnik nakon sastanka donatora u Stockholmu. "Ukupna svota koju smo obećali kao pomoć Palestincima viša je od 500 milijuna dolara", rekao je švedski visoki dužnosnik Carin Jaemtin. Ova je konferencija održana samo dan nakon konferencije zemalja donatorica koje su se angažirale na prikupljanju pomoći stanovništvu Libanona.

PRIŠTINA - Dvojica njemačkih dužnosnika preuzela su u petak dvije najvažnije dužnosti kao međunarodni diplomatski i vojni predstavnici na Kosovu - Joachim Ruecker postao je i službeno od 1. rujna novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu, dok je dužnost glavnog zapovjednika KFOR-a preuzeo njemački general Roland Kather. Novi civilni upravitelj UN-a Ruecker najavio je, uoči stupanja na dužnost, kako će mu prioriteti u radu biti potpora pregovorima o statusu Kosova i pripreme za okončanje misije UN na Kosovu. Ruecker je do imenovanja za posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a na Kosovu obavljao dužnost zamjenika civilnoga upravitelja UN-a za gospodarstvo.

ZAGREB - Njemačka kancelarka Angela Merkel je prema časopisu Forbes najmoćnija žena svijeta, nadmašivši i američku državnu tajnici Condoleezzu Rice, prenosi u petak EUobserver. Forbes u komentaru piše da 52-godišnja demokršćanska političarka iz istočnje Njemačke "ne prestaje imepresionirati svjetske vođe, od Tonya Blaira do Georgea W. Busha". Iako časopis Forbes primjećuje da je potpora Merkelici kod kuće pala s 80 na 56 posto, napominju da je njezina glavna snaga u "neumornom radu" i činjenici da "sebe vidi kao posrednika". Dala je velik poticaj njemačkom biznisu kroz kontakte s vodećim američkim tvrtkama, uvelike je poboljšala odnose s Washingtonom a iskazala se i u EU tijekom teških pregovora o proračunu, ocijenio je Forbes.

RIM - Francuski premijer Dominique de Villepin i talijanski premijer Romano Prodi sastaju se u petak u Rimu kako bi razgovarali o mirovnim snagama u južnom Libanonu. Obje su zemlje bile angažirane u izradi rezolucije UN-a o primirju u skladu s kojom će broj pripadnika UNIFIL-a, kojih je trenutačno 2.000, biti povećan na 15.000, a također osiguravaju njezino provođenje. Francuska će biti na čelu UNIFIL-a, a Italija će od nje preuzeti zapovjedništvo 2007. Europa je obećala poslati 6.900 vojnika u sastav te misije, a Italija će dati najveći broj vojnika - 2.500, dok je Francuska obećala 2.000 vojnika.

TEHERAN - Iranski putnički zrakoplov sa 147 putnika zapalio se u petak tijekom slijetanja u zračnu luku blizu sjeveroistočnog iranskog grada Mashada, pri čemu je poginulo 80 osoba, izvijestila je državna televizija. U prethodnom izvješću spominjalo se 60 poginulih. Zrakoplov ruske proizvodnje tipa Tupoljev odsklizao je s piste tijekom slijetanja, pri čemu je došlo do požara. Stručnjaci ističu kako Iran ima loše sigurnosne uvjete u svojim zračnim lukama, zbog čega se u posljednjih nekoliko desetljeća ondje dogodio niz nesreća, a u mnogim se slučajevima radilo o zrakoplovima ruske izrade, uglavnom tipa Tupoljev.

LOS CABOS - Snažan uragan John približio se u petak jednom od najekskluzivnijih ljetovališta u Meksiku i stotine stranih turista bile su prisiljene otići prije dolaska jakog vjetra i obilnih kiša. Pripremajući se za uragan trgovine su zaštitile prozore, a hoteli s pet zvjezdica spremaju svoja vlastita skloništa za goste, većinom Amerikance koji ljetuju u Los Cabosu na poluotoku Baja Califiornia. Ipak, mnogi turisti ne žele riskirati i uputili su se u zračnu luku kako bi se vratili kući prije nego što se John, uragan druge kategorije, obruši na Los Cabos. Spasilačke ekipe započele su evakuaciju 10.000 građana u privremena skloništa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙