FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 30. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

HILLA - Najmanje 12 osoba je ubijeno i 38 ranjeno u eksploziji motora-bombe u srijedu pred centrom za regrutiranje vojske u Hilli, južno od Bagdada, objavila je policija. Žrtve su muškarci koji su se došli prijaviti za irčaku vojsku, precizirala je policija. Taj centar za regrutiranje stanovnika Kerbale, Samawe i Najafa na šijitskom jugu zemlje otvoren je četiri dana ranije. Pobunjenici redovno napadaju centre za regrutiranje iračkih snaga sigurnosti.

LOS ANGELES - Centar Simon-Wiesenthal je oštro prosvjedovao nakon što je State Department izdao vizu bivšem iranskm predsjedniku Mohamedu Hatamiju, ističući da ta odluka nagrađuje iransku "politiku mržnje". U pismu američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu rabin Marvin Hier, utemeljitelj Centra sjećanja na žrtve holokausta sa sjedištem u Los Angelesu je rekao da je "izdavanje vize Hatamiju da uđe u Sjedinjene Države nagrada iranskim čelnicima za njihovu politiku sukoba i mržnje prema Sjedinjenim Državama i saveznicima". Hier je podsjetio na izjave Hatamija, na vlasti u Iranu od 1997. do 2005., koji je rekao da je Izrael "parazit u srcu muslimanskog svijeta". "To nisu riječi umjerenog političara", nastavio je rabin.

BOGOTA - Vatikan će uskoro ekskomunicirati sve osobe uključene u prvi legalni pobačaj u Kolumbiji, izvršen na 11-godišnjoj djevojčici koju je navodno silovao njezin očuh, izjavio je u utorak kolumbijski kardinal Alfonso Lopez Trujillo, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj. "Svaki katolički kršćanin koji sudjeluje u pobačaju, bilo izravno ili neizravno, bit će ekskomuniciran", rekao je Trujillo za televizijsku postaju RCN, a prenosi agencija AP. Kako piše njemačka agencija dpa, Trujillova direktiva o ekskomunikaciji odnosit će se na suce, zakonodavce, liječnike i medcinske sestre koji su sudjelovali u zahvatu te na roditelje ove djevojčice. Kolumbijski vrhovni sud odobrio je pobačaj u ovom slučaju jer bi trudnoća predstavljala zdravstveni rizik za djevojčicu.

KAIRO - Egipatski književnik, dobitnik Nobelove nagrade 1988. umro je u srijedu u bolnici u Kairu, naveli su službeni izvori, prenosi agencija France presse. Naguib Mahfouz je bio teško bolestan i hospitaliziran od 16. srpnja. Rođen je u Kairu 1911. Objavio je više od 40 romana i novela od kojih je "Kairska trilogija" jedno od najpoznatijih djela. Godine 1959. objavljuje "Djeca Gebelawija" koje zbog "bogohulnosti" biva zabranjeno u Egiptu. Upravo se ova knjiga smatra razlogom atentata na Mahfouza 1994. godine, nakon kojeg je Mahfouz pod stalnom pratnjom tjelesnih čuvara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙