FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 29. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SPLIT - Predsjednik kanadskog Senata Noel Kinsella, u pratnji potpredsjednika kanadske vlade Geralda Comeaua, posjetio je u utorak Split gdje se susreo s gradskim i županijskim čelnicima, rektorom Sveučilišta u Splitu i zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice. Prigodom susreta sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom predsjednik kanadskoga Senata istaknuo je kako je njegov posjet "snažna poruka da je Kanada partner Hrvatskoj, kojoj želi velike uspjehe, te da će pratiti njezin razvoj". S kanadskim se izaslanstvom razgovaralo i o mogućnostima unaprjeđenja suradnje u pomorstvu, brodogradnji i znanosti. U razgovoru s gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Jerkovom, Kinsella je prihvatio inicijativu o bratimljenju Splita s jednim kanadskim gradom.

ZAGREB - Voditeljica Hrvatsko-kanadske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ruža Tomašić primila je u utorak u službeni posjet predsjednika kanadskog Senata Noela A. Kinsellu, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Kinsella je u razgovoru rekao da je Kanadsko-hrvatska međuparlamentarna skupina prijateljstva u kanadskom Parlamentu mlada po svom postojanju, ali ima puno potencijala. Saborska zastupnica Tomašić istaknula je važnu ulogu te skupine u jačanju dobrih odnosa između Hrvatske i Kanade, osobito u nastojanjima oko promjene vrlo nepovoljnog viznog režima za hrvatske državljane prilikom odlaska u Kanadu. Kinsella se složio kako je to veliki kamen spoticanja u bilateralnim odnosima dviju država, istaknuvši da će dati svoj doprinos u rješavanju tog pitanja, navodi se u priopćenju.

NAQOURA - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obišao je u utorak ratom razoreni jug Libanona gdje bi do 15.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga trebalo ojačati primirje između Izraela i šijitske libanonske milicije Hezbollaha koje je na snagu stupilo prije 16 dana. Drugoga dana bliskoistočne misije Annan je posjetio bazu prijelaznih snaga za Libanon (UNIFIL) u mjestu Naqoura i ondje odao počast pripadnicima UNIFIL-a ubijenima tijekom 34-dnevnog rata. Trenutačno UNIFIL ima oko 2000 vojnika u Libanonu. Annan bi trebao još obići pogranična područja, teško razorena izraelskim zračnim napadima i bombardiranjima, te otputovati u Izrael i nastaviti misiju kojoj je svrha postići trajan prekid vatre prema rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom je obustavljen sukob.

RIM - Predsjednik talijanske vlade lijevog centra Romano Prodi službeno je u utorak pozdravio talijanske vojnike na putu za mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu, gdje će s pet brodova talijanske ratne mornarice stići u subotu. Romano Prodi u pratnji ministra obrane Artura Parisija stigao je u utorak ujutro na talijanski nosač zrakoplova Garibaldi, koji se nalazio na 20 milja od talijanske obale na putu za Libanon, kamo je krenuo jučer iz Taranta) da službeno pozdravi talijanski kontingent. Na nosaču zrakoplova, koji će biti i sjedište operative baze, bio je danas i cijeli vrh talijanskih oružanih snaga na čelu sa šefom vrhovnog stožera obrane admiralom Gianpaolom Di Paolom. U talijanskom kontingentu će biti 2.500 pripadnika raznih rodova oružanih snaga.

NABLUS - Ministar i 12 palestinskih zastupnika islamističkog pokreta Hamas pojavilo se u utorak pred izraelskim vojnim sudom koji je odlučio da ih zadrži u pritvoru do 17. rujna, kazali su njegovi odvjetnici. Trinaest dužnosnika Hamasa optuženi su za "pripadnost terorističkoj organizaciji". Izraelska vojska uhitila je 64 dužnosnika Hamasa, od čega osam ministara i 29 zastupnika u okviru sveobuhvatne kampanje protiv tog islamističkog pokreta nakon otmice od 25. lipnja izraelskog vojnika u palestinskom napadu na granici pojasa Gaze. Dvadeset osam zastupnika, među kojima predsjednik parlamenta Aziz Doweik, i pet ministara još su uvijek zatočeni.

BAAQOUBA - Deset Iračana, među kojima dvojica šijitskih milicajaca Mehdijeve vojske, ubijeni su u utorak u nizu napada na Baaqoubu, na sjeveru Bagdada, javila je lokalna policija. Dvojica milicajca su ubijena u utorak ujutro u napadu na urede radikalnog šijitskog čelnika Moqtada Sadra, u Baaqoubi, sjeverno do Bagdada. Naoružane osobe su otvorile vatru bacačima raketa na urede pokreta Moqtade Sadra i bomba je eksplodirala na ulasku u zgradu. Otac i sin su ubijeni kada su naoružane osobe napale njihovu kuću u Baaqoubi. Susjedi žrtava su ubili dvojicu napadača. Naoružane osobe su ubile dva civila blizu džamije na sjeverozapadu Baaqoube. Jednu ženu su ubili kradljivci koji su ju opljačkali. Nepoznate osobe su ubile još tri civila u tri odvojena napada u tom gradu. Policija je našla tijela dvije osobe vezanih ruku i s povezima na očima ubijenih vatrenim oružjem, 30 km južno od Baaqoube.

BEČ - Austrijsko ministarstvo pravosuđa najavilo je u utorak da namjerava postrožiti kazne za otmicu poput one Natasche Kampusch jer bi njezin otmičar, koji je počinio samoubojstvo, dobio samo deset godina zatvora. Wolfgang Priklopil (44), koji se u srijedu navečer bacio pod vlak nekoliko sati nakon njezina bijega iz zatočeništva, bio bi sudski progonjen samo zbog "lišavanja slobode", jer nije tražio otkupninu nakon otmice Natasche Kampusch kojoj je tada bilo deset godina. "Odredili smo radnu skupinu koja treba ispraviti rupu u zakonu između otmice popraćene ucjenom i lišavanja slobode", rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Christoph Poechinger agenciji APA.

TRIPOLI - U prizivnom procesu libijski tužitelj zatražio je u utorak potvrdu smrtne kazne za pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika optuženih da su virusom AIDS-a zarazili više od 400 libijske djece. Nakon završne riječi tužitelja u procesu održanom nakon što su se osuđeni žalili na prvostupanjsku presudu, nastavak suđenja zakazan je za 5. rujna, javlja agencija France presse. Pet bugarskih medicinskih sestara i palestinski liječnik u zatvoru su od 1999. godine optuženi da su virusom AIDS-a zarazili 426 libijske djece od kojih je 51 umrlo u bolnici u Benghaziju na sjeveroistoku Libije. Prvostupanjski sud osudio ih je na smrt 6. svibnja 2004., a oni tvrde da su nedužni i da su priznanja o krivnji, za koja tvrde da su jedini dokazi kojima sud raspolaže, iznuđena tijekom mučenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙