FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat
ZAGREB, 21. kolovoza 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

SARAJEVO - Glasnogovornik Haaškog tužiteljstva Anton Nikiforov pozvao je da se video snimci o navodnim ratnim zločinima koje je počinio general Atif Dudaković i njegovi vojnici na bihaćkom području ne upotrebljavaju u političke svrhe, objavila je u ponedjeljak državna Televizija Bosne i Hercegovine. Nikiforov je u izjavi komentirao najnovije video snimke koje je u ponedjeljak objavio zagrebački Večernji list za koje tvrdi kako pokazuju da su pripadnici Petog korpusa Armije BiH pod zapovjedništvom generala Dudakovića masakrirali zarobljene pripadnike vojnih snagr lojalnih Fikretu Abdiću koji se zauzimao za uspostavu Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da ne misli učiniti zadovoljstvo svojim političkim protivnicima, te umrijeti iduće godine, kako je to prognozirao umirovljeni kirurg Tine Velikonja. "Mnogima smo stali na žulj i tako im idemo na živce da su objavili svoje skrivene želje i napisali da me iduće godine neće biti među živima. Ne namjeravam im priuštiti to zadovoljstvo", objavio je Drnovšek u ponedjeljak na internet stranicama svoje udruge Pokret za pravdu i razvoj. Drnovšek je Pokret osnovao početkom ove godine nakon izlaska iz svoje bivše stranke, liberalnih demokrata.

LONDON - Jedanaest osoba optuženo je u vezi s nedavnim terorističkim planovima za dizanje u zrak nekoliko zrakoplova nad Atlantikom, objavili su u ponedjeljak britanski dužnosnici. Osmero ih je optuženo za urotu s ciljem počinjenja ubojstva, a troje za druga kaznena djela, izjavila je tužiteljica Susan Hemming. Jedna je žena puštena, a još 11 od 23 britanska muslimana uhićenih 10. kolovoza nakon otkrića terorističke urote zadržano je u pritvoru i tužitelji tek trebaju odlučiti hoće li i protiv njih podići optužnicu.

BEČ - Iran je inspektorima Ujedinjenih naroda uskratio ulazak u podzemni dio nuklearne centrale u Natanzu što je očito kršenje Sporazuma o neširenju nukelarnog oružja, objavili su u ponedjeljak dužnosnici UN-a. Uz uvjet da ostane neimenovan zbog povjerljivosti podataka, izvor UN-a je agenciji Associated Press kazao da je Iran učinio presedan odbivši dopustiti pristup svojim podzemnim postrojenjima u Natanzu. Odbijanje neometanog pristupa inspektorima moglo bi ozbiljno ugroziti napore međunarodne zajednice da privoli Teheran na odustajanje od razvoja nuklearnog oružja.

TEHERAN - Iran neće prekinuti obogaćivanje urana što je glavni zahtjev u sklopu ponude šest velikih zapadnih sila, izjavio je u ponedjeljak zamjenika šefa Iranske organizacije za atomsku energiju. Mohammad Saeedi je kazao da će službeni Teheran odgovoriti na paket u utorak, što je krajnji rok kojeg je postavio već ranije sam Iran. "S obzirom na tehnološki napredak iranskih znanstvenika, prekid obogaćivanja urana više nije moguće", kazao je. Iranski su dužnosnici ranije inzistirali da Iran ne smije prekinuti obogaćivanje urana, proces koji može imati vojnu i civilnu svrhu, no zapadne sile se nadaju da mogu promijeniti tu odluku.

BEJRUT - Izraelske zračne snage izvele su niz intenzivnih letova nad Libanonom u ponedjeljak zbog čega je libanonski premijer Foaud Seniora prosvjedovao pri UN-u. Tijekom poslije podneva izraelski je zrakoplov u niskom letu nadlijetao južna predgrađa Bejruta i okolna područja, objavila je Nacionalna informativna agencija. Izraelski su zrakoplovi također letjeli i nad pograničnim područjem dok su ujutro povrijedili libanonski zračni prostor sjeveroistočno od Bejruta i južni dio zemlje, kaže se u priopćenju vojske. Libanonska je policija objavila u subotu da su izraelske zračne snage letjele nad dolinom Bekaa, dan nakon što s izraelski komandosi izveli zračnu operaciju duboko unutar libanonskog teritorija.

NEW YORK - Sjedinjene Države planiraju predložiti novu rezoluciju UN-a o razoružavanju Hezbollaha u južnom Libanonu, ali je američki veleposlanik John Bolton u ponedjeljak kazao kako to neće "kočiti" brzo raspoređivanje pripadnika mirovnih snaga. Nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a mogla bi pomoći u uklanjanju blokade da se što prije na terenu rasporede proširene UN-ove mirovne snage. Zemlje, moguće sudionice u mirovnim snagama, izražavaju zabrinutost zbog nedefiniranih pravila djelovanja i zato što nije jasno što će se točno tražiti od mirovnih postrojbi, posebno što se tiče razoružavanja Hezbollaha.

WASHINGTON - Međunarodne snage hitno su potrebne kako bi se očuvao mir na granici između Izraela i Libanona, izjavio je u ponedjeljak američki predsjednik George Bush najavljujući slanje 230 milijuna dolara vrijedne humanitarne pomoći Libanonu koja uključuje i 25.000 tona brašna. "Stvar je urgentna", naglasio je Bush dodavši da bi se međunarodne mirovne snage trebale "razmjestiti što je prije moguće kako bi se očuvao mir". Libanonska vlada procijenila je ratne štete na 3.6 milijardi dolara. Donatorska konferencija za pomoć Libanonu najavljena je za 31. kolovoza u Stockholmu.

JERUZALEM - Sirija je "najagresivniji član osovine zla", izjavio je u ponedjeljak izraelski premijer Ehud Olmert odbacivši mogućnost pregovora s Damaskom u ovom trenutku. "Ja sam zadnja osoba koja bi željela pregovarati sa Sirijom", rekao je Olmert u neobično oštrom komentaru. Tijekom posjeta arapskom gradu Maghar na sjeveru Izraela, Olmert je rekao da su rakete koje su pogodile taj grad tijekom sukoba s Hezbolahom došle iz Sirije. Izraelski je premijer i ranije isticao da neće pregovarati sa Sirijom dok ta zemlja ne prestane financirati terorističke skupine.

KAIRO - Sirijski predsjednik Bashar Assad pokušao je u ponedjeljak umanjiti napetosti u odnosima s arapskim čelnicima koje je nazvao nekompetentnima u suprotstavljanju Izraelu tijekom sukoba u Libanonu. Assad je prošlog tjedna čelnike arapskih zemalja nazvao "polumuškarcima", ukazujući tako na podjelu unutar arapskog svijeta u vrijeme kada on pokušava pronaći zajednički stav o rješenju libanonske krize. Sirijski je predsjednik u ponedjeljak poslao pismo sućuti egipatskom predsjedniku Hosniu Mubaraku u povodu velike željezničke nesreće u toj zemlji. Dva njegova ministra u međuvremenu su dali intervjue u kojima su pojasnili kako Assad nije želio uvrijediti Mubaraka i ostale arapske čelnike.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da je u ponedjeljak razgovarao s kineskim predsjednikom Hu Jintaom o šestostranim pregovorima kojima je cilj privoljiti Sjevernu Koreju na odustajanje od nuklearnog programa. Ta je zemlja odbila nastavak pregovora, u kojima sudjeluju obje Koreje, Rusija, Kina, Japan i SAD, sve dok Washington ne ukine financijske sankcije uvedene Sjevernoj Koreji zbog ilegalnih aktivnosti, kao što je krivotvorenje. "Krivotvorenje američkog dolara je problem zbog kojeg bi se zabrinuo svaki predsjednik. Kada ulovite nekog da krivotvori vaš novac, morate nešto poduzeti", rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙