FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB/DEN HAAG - Uvodnu riječ na suđenju sedmorici generala i časnika vojske Republike Srpske optuženih za pokolj 8.000 muslimana u Srebrenici 1995., glavna haška tužiteljica Carla del Ponte počela je u ponedjeljak u Den Haagu optužbom Srbije zbog neuhićenja vojnog zapovjednika bosanskih Srba generala Ratka Mladića. Na tom najvećem suđenju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Del Ponte je u uvodnoj riječi pred početak izvođenja dokaza tužiteljstva kazala da je propustom uhićenja glavnoga zapovjednika Vojske Republike Srpske Srbija propustila pred sud izvesti osobu najodgovorniju za pokolj. Svi su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

KAIRO - Najmanje 80 osoba izgubilo je život u ponedjeljak ujutro u sudaru dvaju vlakova sjeverno od Kaira, doznaje se od sigurnosnog izvora. U najtežoj željezničkoj nesreći u Egiptu od 2002. godine ozlijeđene su najmanje 163 osobe. Dva su vlaka prometovala istom prugom prema prijestolnici, jedan iz Mansoure (130 km sjeverno od Kaira), drugi iz Benhe (50 km sjeverno od Kaira). Sudar se dogodio dvadesetak kilometara sjeverno od egipatske prijestolnice. Državna novinska agencija javila je da jedan od vozača navodno nije poštivao željeznički prometni signal za zaustavljanje.

BAGDAD - Drugo suđenje Sadamu Huseinu, započeto u ponedjeljak u Bagdadu, početak je nove pravne bitke za bivšeg iračkog predsjednika, optuženog za genocid i ratne zločine počinjene tijekom ofenzive protiv iračkih Kurda prije dva desetljeća. Prvoga dana suđenja svrgnuti irački diktator odbio se izjasniti o krivnji pa je sudac u njegovo ime u spise uveo da se optuženik ne osjeća krivim. Sadam Husein i šestorica suoptuženih visokih vojnih zapovjednika optuženi su za pokolj desetaka tisuća ljudi tijekom vojne operacije provedene 1987.-1988. s ciljem uništenja separatističkih kurdskih milicija i etničkog čišćenja svih Kurda na sjeveru Iraka, na granici s Iranom.

MOSKVA - Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u ponedjeljak da se napadači na ruskog veleposlanika u Keniji koji je u nedjelju ozlijeđen mačetom kod Nairobija, pronađu i "kazne". Glasnogovornik ministarstva Andrej Krivcov zatražio je i da se osigura "zaštita ruskog diplomatskog osoblja" u Keniji. Veleposlanik Valerij Egočkin koji je u nedjelju prevezen u bolnicu u teškom stanju, bio je u ponedjeljak "stabilnog" zdravstvenog stanja.

AJACCIO - Trupla dvojice muškaraca koji su, kako se čini, poginuli u eksploziji bombe koja je slučajno aktivirana dok su je nosili na francuskom otoku Korzici, pronađena su u ponedjeljak ujutro, doznaje se od pravosudnog izvora bliskog istrazi. Treći muškarac koji je "teško ozlijeđen, vjerojatno u istoj eksploziji, prevezen je u bolnicu u Ajacciu", rekao je izvor dodavši da je osoba pod policijskim nadzorom. Trupla su pronađena kod manjeg aerodroma nadomak Cortea na kojemu su bili stacionirani kanaderi, a pokraj njih je pronađena još jedna, neeksplodirana naprava, potvrdio je izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙