FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 16. kolovoza 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

JERUZALEM - Izrael će nastaviti vojne operacije u Libanonu ako mirovne snage UN-a, koje bi trebale biti raspoređene na jugu Libanona, ne razoružaju pripadnike Hezbolaha, piše u srijedu izraelski list Jerusalem Post, pozivajući se na "dužnosnika ureda premijera". Izraelsko upozorenje dolazi kao reakcija na izvještaje izraelskih medija da je libanonski premijer Fuad Siniora postigao dogovor s čelnikom Hezbolaha Hasanom Nasralahom koji će gerilskoj skupini omogućiti da zadrži oružje ali da ga javno ne pokazuje. Izraelski dužnosnici tvrde da taj dogovor znači nepoštivanje rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je na snagu stupila u ponedjeljak, a kojom su okončane višetjedne borbe između izraelske vojske i Hezbolaha. "U rezoluciji se jasno kaže da Hezbolah mora biti uklonjen iz pograničnog područja i razoružan", tvrde izraelski dužnosnici.

JERUZALEM - Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Dan Halutz izjavio je u srijedu da bi izraelska vojska mogla ostati mjesecima u južnom Libanonu, uz granicu s Izraelom, ako međunarodnim snagama bude trebalo toliko da se u potpunosti rasporede. General Halutz reagirao je na procjenu izraelske vojne obavještajne službe na sjednici odbora Knesseta za vanjske poslove i za obranu. "Potpuno raspoređivanje pojačanja UNIFIL-a (Prijelaznih snaga UN-a u Libanonu) trajat će mjesecima", kazao je parlamentarnom odboru, kako je prenio izraelski vojni radio, viši obavještajni časnik. Na tu je procjenu reagirao general Halutz istknuvši kako "sve dotad izraelska vojska treba ostati na terenu".

JERUZALEM - Izrael je u srijedu optužio sirijskog predsjednika Bachara al-Assada da se po svojim izjavama svrstava među "ekstremističke elemente" na Bliskom istoku. "Sirija je ovim govorom pokazala da je njezin strateški izbor potpuno se prikloniti ekstremističkim elementima", kazao je službeni predstavnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev. Prema njegovim riječima, taj "eksremistički tabor" čine Iran, libanonski šijitski Hezbollah i dva palestinska islamistička pokreta Hamas (koji predvodi palestinsku vladu) i Islamski džihad. U govoru u utorak sirijski predsjednik je stao u obranu "zakonitih" akcija Hezbollaha u sukobu s Izraelom i još jednom napao izraelsku državu, SAD i snage protusirijske većine u Libanonu.

BEIRUT - Najmanje pola milijuna Libanonaca koji su zbog sukoba između Izraela i Hezbollaha napustili svoj dom krenulo je nakon prekida borba u ponedjeljak prema jugu zemlje prouzročivši veliku gužvu na prometnicama, izvijestilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (HCR) u Libanonu. "Oko 40.000 ljudi koji su bili prebjegli u Siriju vratilo se u Libanon od ponedjeljka, od čega se njih 20.000 do 30.000 vratilo u svoja sela na jugu zemlje, prema našim procjenama. No mnogi su još na putu jer su zapeli u prometnim gužvama", rekla je Genderen Stort, službena predstavnica HCR-a u Libanonu. Od 12. srpnja, kada je počeo sukob između Izraela i Hezbollaha, izbjeglo je gotovo milijun Libanonaca, što u unutrašnjost Libanona, što izvan granica zemlje.

BAGDAD - Najmanje je sedam osoba poginulo, a 18 ih ranjeno u srijedu ujutro u eksploziji bombe podmetnute uz cestu u Bagdadu, prenose agencije iz policijskih izvora. Napad se dogodio na glavnoj cesti u blizini bolnice u istočnom Bagdadu, rekli su izvori. Sve su žrtve eksplozije civili.

RIM - U Italiji ima ukupno 21.296 mjesta na kojima se okupljaju islamske zajednice i koje talijanska policija kontrolira u okviru protuterorističkog nadzora nad teritorijem, priopćeno je u srijedu iz Viminalea, sjedišta talijanskog ministarstva unutarnjih poslova. U posljednih 12 mjeseci talijanska policija je provjerila identitet 82.752 osobe koje pripadaju islamskim zajednicama. Protiv 1.508 podignute su prijave, a 618 je uhićeno u posljednih 12 mjeseci. To je bilanca preventivne protuterorističke akcije, kako je naziva talijansko ministarstvo. U u posljednjih 12 mjeseci pokrenuto je 2.012 postupaka za izbacivanje imigranata iz Italije.

LONDON - British Airways, najveća britanska zrakoplovna tvrtka, najavila je u srijedu da će se njezin promet potpuno normalizirati u petak, nakon osam dana poremećaja zbog uvođenja strogih protuterorističkih mjera u zračnim lukama u Ujedinjenom Kraljevstvu. U srijedu BA treba osigurati 90 posto svojih letova. Heathrow, najveća zračna luka u zemlji, trebala bi otkazati tri leta na dugim pravcima i 32 na kratkim pravcima od 280 planiranih letova, priopćila je uprava zračne luke. Iz Gatwicka će BA osigurati sve duge letove i letove prema europskim zemljama, ali će otkazati 11 domaćih letova. Naprotiv, neće se otkazati nijedan let njezine podružnice BA Connect.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙