FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 31. srpnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SALZBURG - Ovogodišnji susret šefova vlada država jugoistočne Europe, na kojem bi trebao sudjelovati i hrvatski premijer Ivo Sanader, održat će se u ponedjeljak i utorak u Salzburgu. Očekuje se da će sastanak pod nazivom "Susret za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću" biti prigoda za razmjenu mišljenja o stanju i suradnji u gospodarskom razvitku te europskim perspektivama tih zemalja. Prema najavi Ureda za odnose s javnošću austrijske savezne vlade, domaćini tog međunarodnog skupa su austrijski savezni kancelar Wolfgang Schuessel, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

JERUZALEM - Izrael vjeruje da će prekid vatre s gerilskim pokretom Hezbolah u Libanonu stupiti na snagu tek nakon raspoređivanja mirovnih snaga, protivno američkim nadama o primirju već ovoga tjedna, javio je u ponedjeljak izraelski radio. Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je u Jeruzalemu razgovarala s izraelskim vrhom, izrazila je uvjerenje da će prekid vatre stupiti na snagu ovoga tjedna. Francuska, Italija, Grčka i Turska izrazile su spremnost pridružiti se stabilizacijskim snagama na jugu Libanona. No, za bilo kakve mirovne snage potreban je jasan mandat Vijeća sigurnosti UN-a te je vrlo vjerojatno da proteći nekoliko tjedana prije raspoređivanja tih snaga.

ZAGREB/JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Amir Peretz rekao je u ponedjeljak da Izrael neće prihvatiti hitan prekid vatre te da naprotiv planira intenzivirati ofenzivu protiv libanonskog Hezbolaha. "Nema promjene u našem sadašnjem stajalištu", rekao je Peretz na posebnoj sjednici Knesseta o krizi s Libanonom. "Izraelske obrambene snage proširit će i produbiti aktivnosti protiv Hezbolaha", rekao je, dodajući: "Ne možemo prihvatiti prekid vatre koji bi odmah stupio na snagu". Peretz je također optužio Iran da ohrabruje aktivnosti Hezbolaha u Libanonu, a optužio je i libanonsku vladu da je napustila stanovništvo i predala ga u ruke Hezbolaha.

KUALA LUMPUR - Trideset muslimanskih zemalja trebalo bi sudjelovati ovoga tjedna na hitnom summitu u Maleziji kako bi razgovarale o mogućim mjerama zaustavljanja izraelskog rata u Libanonu, kazali su malezijski dužnosnici u ponedjeljak. Na sastanku 56-očlane Organizacije islamske konferencije (OIC), najveće svjetske muslimanske skupine, trebala bi se iskazati "zajednička zabrinutost islamskog svijeta za ovu veliku ljudsku tragediju", kazao je glavni tajnik OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

BEOGRAD - Srbija nikada neće pristati da se zbog bržeg puta prema EU odrekne Kosova, a na eventualnu neovisnost pokrajine Beograd bi odgovorio svim pravnim sredstvima, istaknuo je srbijanski premijer Vojislav Koštunica u intervjuu listu Danas objavljenom u ponedjeljak. On je uvjeren da rješenje tog "najtežeg problema zemlje" ipak neće biti nepovoljno po Srbiju i vjeruje da su on i ostali dužnosnici u Beogradu intenzivnom diplomatskom aktivnošću uspjeli objasniti predstavnicima međunarodne zajednice složenost kosovskog problema.

JALALABAD - U eksploziji autobombe pred džamijom na istoku Afganistana poginulo je u ponedjeljak osam a ozlijeđeno je 16 ljudi, ali prava meta napada, guverner provincije, ostao je neozlijeđen. Napad se dogodio u gradu Jalalabadu gdje su se pred džamijom okupile tisuće ljudi, uključujući i guvernera provincije Ningarhar Gula Afgha Sherzaia.

SRINAGAR - Indija i Pakistan odgodili su u ponedjeljak na neodređeno vrijeme otvaranje graničnog prijelaza na militariziranoj granici u Kašmiru. Trebao je to biti peti granični prijelaz otvoren uzduž tzv. Kontrolne linije nakon prošlogodišnjeg snažnog potresa koji je uzrokovao smrt tisuća stanovnika Kašmira, većinski muslimanske himalajske regije podijeljene između Indije i Pakistana.

BEČ - Demokracija u Kongu pušta korjenje, izjavila je u ponedjeljak austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, dan nakon što su u toj afričkoj državi održani prvi višestranački izbori u posljednjih 40 godina. "Narod Konga učinio je golemi iskorak na putu prema demokraciji", izjavila je Plasnik čestitajući čelnicima Konga na izborima koji su prošli mirno, unatoč "brojnim izazovima". Plasnik je pohvalila UN i Europsku uniju jer su poslali vojnike i promatrače koji su pomogli u održavanju tih povijesnih izbora u Kongu.

WELLINGTON - Novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters nalazi se u bolnici u Australiji nakon što se zarazio nepoznatom bolešću na nedavnom putovanju u Maleziju gdje je sudjelovao na azijsko-pacifičkom regionalnom sastanku, objavio je u ponedjeljak njegov ured. Premijerka Helen Clark rekla je na konferenciji za novinare da joj je Peters rekao kako misli da ga je u subotu u Kuala Lumpuru ugrizao insekt. Na putu prema Australiji osjećao se loše, te je primljen u bolnicu u Brisbanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙