FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EFJ traži zaštitu autorskih prava novinara

ZAGREB, 2. lipnja 2006. (Hina) - Europska novinarska federacija (EFJ) pripremila je prijedloge koji bi, usvoje li ih nadležna tijela Europske unije, trebali zaštititi autorska prava novinara.
ZAGREB, 2. lipnja 2006. (Hina) - Europska novinarska federacija (EFJ) pripremila je prijedloge koji bi, usvoje li ih nadležna tijela Europske unije, trebali zaštititi autorska prava novinara.

Nakon sastanaka u Bratislavi i Sofiji, u Lisabonu je početkom godine EFJ prihvatio Lisabonsku deklaraciju o autorskim pravima novinara u Europi, a skupina stručnjaka EFJ za autorska prava AREG izradila je i konkretne prijedloge o čemu bi konačnu odluku trebala donijeti nadležna tijela EU.

član Izvršnog odbora EFJ-a Wolfgang Maier na posljednjoj godišnjoj skupštini te novinarske federacije, održanoj prošlog mjeseca na Bledu, izjavio je kako je čvršća zaštita autorskih prava jedan od važnijih preduvjeta ekonomske neovisnosti novinara, te kvalitetnog i etički odgovornog novinarstva.

Po riječima koordinatorice skupine AREG Nely Katsama iz Grčke, u posebnoj brošuri "Autorska prava - copyright u demokratskom društvu" iznose se problemi i nude rješenja.

Ona smatra da su autorska prava uslijed globalizacije medijskog vlasništva sve ugorženija i u Europi, a posljedica je posvemašnja ekonomska i moralna nesigurnost autora, odnosno novinara.

Glavni tajnik Svjetske novinarske federacije (IFJ) Aidan White smatra da vlasnici medija u Europi, po uzoru na američki sustav, žele novinare u čistom "najamnom odnosu".

"Oni teže korporativnoj kontroli prava na intelektualni i umjetnički rad", zaključio je White na skupštini EFJ-a.

Ivica Grčar iz Zbora slobodnih novinara HND i Josip Buršić iz Udruge novinskih izdavača, članice Hrvatske udruge poslodavaca, istaknuli su da problem autorskih prava novinara postoji i u Hrvatskoj.

Na prijedlog predsjednika Arne Koniga, EFJ je usvojio zaključak prema kojemu bi se na europskoj razini svaki novinarski rad morao zaštititi autorskim pravom, što uključuje i sve suradnike u novinarskom poslu.

Predsjednica AREG-a Anne Louisew Schelin založila se da se u europskom i nacionalnim zakonodavstvima priznaju ekonomska i moralna prava novinara koja proizlaze iz autorskih prava. To se, kako je kazala, ponajprije odnosi na tzv. sekundarno korištenje novinarskih priloga i priloga svih suradnika u medijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙