FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HMS i CERD dopunit će kaznenu prijavu u slučaju Birkić

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Helsinški monitor Slovenije (HMS) iCentar za razvoj demokracije (CERD) iz Splita dopunit će kaznenuprijavu protiv Slovenije, koju su podnijeli hrvatskom državnomtužiteljstvu, imenima dvaju svjedoka u slučaju Birkić, priopćeno je upetak u Zagrebu na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Helsinški monitor Slovenije (HMS) i Centar za razvoj demokracije (CERD) iz Splita dopunit će kaznenu prijavu protiv Slovenije, koju su podnijeli hrvatskom državnom tužiteljstvu, imenima dvaju svjedoka u slučaju Birkić, priopćeno je u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare.

"Mi ćemo sada dopuniti tu kaznenu prijavu, uloženu hrvatskom državnom odvjetništvu, ovim svjedocima i s prijedlogom da se sasluša Srečko Lisjak koji je bio zapovjednik u Rožnoj dolini u to vrijeme", izjavila je predsjednica HMS-a Neva Miklavčić Predan.

HMS i CERD su krajem travnja podnijeli kaznenu prijavu u ime Hrvata Josipa Birkića za kršenje Ženevskih konvencija i u vezi s borbama za Rožnu dolinu nedaleko od Nove Gorice u lipnju 1991.

Birkić (1971.) je 28. lipnja 1991., po objašnjenju nevladinih udruga, zbog posljedica napada slovenske TO nedaleko granice s Italijom ostao trajnim invalidom. Birkić je tada bio ročnik JNA, do sada nije uspio ostvariti nikakva prava na naknadu unatoč pokušajima u proteklih 14 godina jer se tretira kao "ničiji".

Svjedoci u slučaju Birkić su Vehdin Ćosić iz Jablanice i Suvad Kusičić iz Žepča koji su također bili ranjeni u tom napadu, rekla je Miklavčić Predan.

Prema njezinim riječima, o slučaju Birkić se mora hitno izvijestiti glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Predsjednica CERD-a Semina Lončar kazala je novinarima da ti ljudi moraju ostvariti "svoja temeljna ljudska prava, pravo na dostojanstvo, pravo da im se prizna to što im se dogodilo i na kraju krajeva pravo na materijalnu naknadu".

CERD i HMS u nastavku svoje istrage o ratnim zločinima nad ubijenim 31 regrutom JNA i preko 150 njih ranjenih za vrijeme desetodnevnog rata u Sloveniji, otkrili su identitete novih žrtava: Hrvata i hrvatskih državljana iz Posavine koji su tada bili teško ranjeni.

Kako je rekla Lončar, posebno je težak slučaj Hrvata Marka Martinkovića iz BiH koji je zbog ozljeda ostao invalidom. Martinković je bio među ročnicima bivše JNA kojima je naređeno da 26. lipnja 1991. krenu u transporterima prema slovenskoj zračnoj luci Brnik. Slovenska TO granatirala je transportere i pritom je pet ročnika ubijeno.

U tom je napadu teško stradao i Hrvat Tomislav Šuta također iz BiH, rekla je Lončar ističući da ročnici nisu borbeno djelovali.

Na upit novinara je li HMS uložio kaznenu prijavu protiv JNA zbog ubojstva dvojice austrijskih novinara 1991. u Brniku, Miklavčić Predan je rekla da su tu prijavu "pokrenule ili su trebale pokrenuti slovenske vlasti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙