FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND : Goran Milić novinar godine

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Novinar i urednik Hrvatske televizijeGoran Milić u srijedu je proglašen novinarom godine 2005. na svečanojdodjeli novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND), upovodu Svjetskog dana slobode medija.
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Novinar i urednik Hrvatske televizije Goran Milić u srijedu je proglašen novinarom godine 2005. na svečanoj dodjeli novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND), u povodu Svjetskog dana slobode medija.

Milić je dobio 488, a njegov protukandidat za novinara godine Dragutin Hedl iz Feral Tribunea 412 glasova od ukupno 977 članova HND-a koliko ih je glasovalo (bilo je 77 nevažećih glasova).

Pred ispunjenom dvoranom Novinarskog doma, Milić je kazao da mu je današnji dan najsretniji u 35-godišnjoj novinarskoj karijeri, a da se s Hedlom ranije dogovorio da je apsolutno svejedno koji od njih dobije nagradu, već da ona ide na dobrobit hrvatskog novinarstva.

HND-ovu nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" dobio je novinar i publicist Igor Mandić.

U suradnji s HND-om, ove godine prvi put novinarsku nagradu "Robert Schuman" za najbolje novinarske radove (pisane, televizijske i radijske) u praćenju pitanja Europske unije i podizanju svijesti javnosti na putu Hrvatske u Uniju dodijelila je Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj.

Za pisano novinarstvo nagradu je dobio novinar Vjesnika Bruno Lopandić, za televizijsko novinarstvo voditelji HTV-ove emisije "Euromagazin" Tina Šimurina i Dragan Nikolić, a za radijsko novinarstvo urednica emisije "Abeceda europskih integracija" Radija 101 Zrinka Vrabec-Mojzeš.

Nagrade je uručio šef Delegacije Vincent Degert, rekavši da u potpunosti podupire nedavne izjave čelnika Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta da Hrvatska ima vrlo jasan i određen put prema Europskoj uniji.

"Put je jasan, no svakako nije jednostavan, ali je jasno da će Hrvatska postati član Unije uz obostrani interes", rekao je Degert, poručivši novinarima da je njihov posao precizno izvijestiti građane o Europskoj uniji kako bi bili što je moguće bolje upoznati kada budu donosili odluku o pristupanju Hrvatske Uniji.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce rekao je da uručene nagrade pokazuju da hrvatsko novinarstvo može imati najviše profesionalne i moralne standarde "na dobrobiti javnosti zbog koje i radimo".

Lučić je uručio i ostale HND-ove novinarske nagrade za 2005., pa je tako priznanje HND-a "Milan Grlović" za izniman doprinos u radu uručeno umirovljenom fotoreporteru Valentu Grobenskom, umirovljenom novinaru bivšeg Radio Zagreba Dragi Modriću te fotoreporteru Nenadu Roberšaku.

Nagrade "Marija Jurić-Zagorka" dobili su za vijest-izvještaj novinarka Večernjeg lista Tanja Božić, za reportažu novinar Vjesnika Milan Jelovac, za intervju novinarka Jutarnjeg lista Orlanda Obad, za kolumnu novinar Jutarnjeg lista Branimir Pofuk, za istraživačko novinarstvo novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić, a za novinsku karikaturu i ilustraciju Krešo Skorzet (Večernji list).

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu "Marija Jurić-Zagorka" za reportažu dobio je novinar Hrvatskoga radija Željko Roško, za istraživačko novinarstvo novinarke tog radija Branka Jovičić i Vasva Mazela, a za najbolje uređenu radijsku emisiju urednica Hrvatskog radija Morana Panjkota.

U kategoriji televizijskog novinarstva istu nagradu za vijest/izvještaj dobio je novinar RTL-a Igor Bobić, za reportažu HTV-ov novinar Robert Zuber, za televizijsko istraživačko novinarstvo novinar Nove TV Ernest Marinković, za najbolje uređenu tv-emisiju urednik HTV-ovog nedjeljnog "Dnevnika" Goran Milić, a za unaprjeđenje novinarskoga izraza novinar RTL-a Robert Knjazu.

Nagrada "Žarko Kaić" za snimateljske priloge pripala je Saši Ilijašu (Kanal RI 22 i RTL), nagrada "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju Patriku Maceku (Slobodna Dalmacija), nagrada "Ivan Fabijan" za najbolju fotografiju s područja kulture i umjetnosti dodijeljena je Ratku Mavaru (Vjesnik), a nagrada "Pavao Cajzek" za fotoreportera godine za ukupan fotoreporterski rad dodijeljena je Robertu Aniću.

U povodu današnjeg Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske sedmi je puta organizirao "Pet minuta gromoglasne tišine" - simboličnu akciju kojom se upozorava da bez zaštite radnih i profesionalnih prava novinara, nema ni slobode medija. Ovogodišnju akciju proveli su gotovo svi hrvatski mediji - od Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Hine, preko radio postaja i tiskanih medija diljem zemlje, od Valpova, Đakova, Vinkovaca i Osijeka, preko Virovitice, Zagreba i Čakovca, Pazina i Pule, do Ogulina, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, izvijestio je sindikat.

U redakcijama je pet minuta do podneva nakratko prekinut posao da bi sindikalni povjerenici pročitali sindikalni proglas.

U njemu se upozorava na sve veću nesigurnost i pogoršavanje položaja novinara i medijskih radnika u hrvatskim medijima te veliki nesklad između zahtjevnosti javnog posla koji obavljaju i materijalnih i profesionalnih uvjeta u kojima to rade. Naglašeno je da se ta prava moraju urediti Nacionalnim kolektivnim ugovorom.

Bez temeljnih socijalnih i profesionalnih prava novinara nema ni slobode medija nužne u svakom demokratskom društvu, ističe sindikat u povodu Svjetskog dana slobode medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙