FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan: Tragično je da se sloboda medija mjeri brojem ubijenih novinara

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tragično je i nedopustivo da je brojnovinara ubijenih na dužnosti postao jedan od glavnih pokazateljastupnja slobode medija, rekao je u srijedu glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan u povodu obilježavanja 16. Svjetskog dana slobodemedija
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Tragično je i nedopustivo da je broj novinara ubijenih na dužnosti postao jedan od glavnih pokazatelja stupnja slobode medija, rekao je u srijedu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u povodu obilježavanja 16. Svjetskog dana slobode medija

Annan je još jednom izrazio svoju snažnu potporu općem pravu na slobodu govora i pozvao medije da to pravo koriste na odgovoran i proaktivan način, u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama UN-a.

3. svibnja obilježava se kao Svjetski dan slobode medija od 1993., kad je odluku o tome, na prijedlog UNESCO-a, donijela Opća skupština UN-a s ciljem da se na taj dan cijeli svijet podsjeti na temeljna načela slobode medija, da se procijeni stanje medijskih sloboda diljem svijeta, da se stane u zaštitu medija od napada na njihovu neovisnost i da se oda počast novinarima koji su izgubili život dok su obavljali svoj posao.

"Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, 2005. godine ubijeno je 47 novinara, a od početka ove život je izgubilo već njih 11. Tragično je i nedopustivo da je broj novinara ubijenih na dužnosti postao jedan od glavnih pokazatelja slobode medija. Pozivam sve vlade da još jednom potvrde svoju obvezu da poštuju pravo na 'traženje, dobivanje i objavu informacija i ideja kroz bilo koji medij i neovisno o granicama', sukladno članku 19 Opće deklaracije o ljudskim pravima", rekao je Annan u priopćenju.

Glavna tema ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medija je korelacija između slobode medija i iskorjenjivanja siromaštva. U kontekstu ostvarenja Milenijskih razvojnih ciljeva iz 2000., nevladine i vladine organizacije i institucije sve jače uviđaju moć i utjecaj na mnogim razinama koje imaju mediji u ostvarivanju održivog razvoja i ublažavanju krajnjeg siromaštva u svijetu.

U ponedjeljak i utorak u glavnom gradu Šri Lanke Colombu pod pokroviteljstvom UNESCO-a održana je međunarodna konferencija o temi "Mediji, razvitak i iskorjenjivanje siromaštva" u čijoj se završnoj izjavi izražava zahtjev svi državama članicama UN da slobodu medija i razvoj slobodnih, pluralističkih i neovisnih medija odrede kao ključnu sastavnicu svojih strategija društvenog i gospodarskog razvitka, iskorjenjivanja siromaštva i ostvarenja Milenijskih razvojnih ciljeva.

UNESCO procjenjuje da postoje tri načina na koje slobodni mediji mogu utjecati na razvitak nekog društva. Prvi je davanje moći obespravljenim i marginaliziranim društvenim skupinama i narodima. Doprinos održivom gospodarskom razvitku poboljšanom komunikacijom između različitih političkih, gospodarskih i društvenih razina je drugi način, a treći je povećanje transparentnosti, političke odgovornosti i sposobnosti dobrog upravljanja.

"Sloboda medija i pristup informacijama imaju presudnu ulogu u uključivanju lokalnih zajednica i davanju moći siromašnima", stoji u poruci UNESCO-a.

"Osim toga, sloboda izražavanja je najbitnije ljudsko pravo u procesu ublažavanja siromaštva, jer služi kao okidač i katalizator svih drugih temeljnih ljudskih prava", ističe se.

"Na Svjetski dan slobode medija priznajmo da mediji, i nacionalni i globalni, ne samo što izvješćuju o promjenama, već i sami dovode do promjena. Svi moramo biti zahvalni na radu i mašti medija. Vjerujem da će svi mediji, i stari i novi, i ubuduće moći nastaviti rad koji neće biti ugrožen prijetnjama, strahom ili nekom drugom prisilom", rekao je Kofi Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙