FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj 57 posto u 2005.

ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Na osobnim računalima u Hrvatskoj je prošle godine 57 posto instaliranog softvera bilo ilegalno, podatak je iz danas predstavljene globalne studije o softverskom piratstvu u 2005.
ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Na osobnim računalima u Hrvatskoj je prošle godine 57 posto instaliranog softvera bilo ilegalno, podatak je iz danas predstavljene globalne studije o softverskom piratstvu u 2005.

Stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj je pala za jedan postotni bod u odnosu na 2004. (kada je iznosila 58 posto), ali je šteta koju uzrokuje, zbog daljnjeg rasta IT sektora, veća za milijun američkih dolara i u 2005. procjenjuje se na 51 milijun dolara, naglasio je na konferenciji za novinare glasnogovornik BSA (Business Software Alliance) u Hrvatskoj Mladen Vukmir.

U regiji srednje i istočne Europe prosječna stopa softverskog piratstva iznosila je 69 posto i Hrvatska se nalazi na šestom mjestu od 19 zemalja regije.

U užoj regiji, Hrvatska je na trećem mjestu, iza Mađarske (42 posto) i Slovenije (50 posto), dok više stope imaju BiH (69 posto), Makedonija, Bugarska, Rumunjska (od 71 do 73 posto), Albanija (76 posto), te Srbija i Crna Gora (81 posto).

Trend smanjenja softverskog piratstva u Hrvatskoj Vukmir objašnjava i naporima Vlade i državnih tijela nadležnih za provođenje zaštite prava intelektualnog vlasništva i autorskih prava, kao i kontinuirane edukacijske kampanje BSA, što doprinosi povećanju senzibiliteta javnosti o štetnosti ilegalnog softvera.

Najviše ilegalnog softvera u Hrvatskoj je kod fizičkih osoba, manje kod malih i srednjih, najmanje kod velikih tvrtki, istaknuto je na konferenciji.

Prema podatcima globalne studije koju je objavilo međunarodno udruženje vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera BSA, a provela kompanija IDC, prosječna stopa softverskog piratstva u svijetu u 2005. ostala je 35 posto.

No, zbog rasta računalnog tržišta gubici su veći za 1,6 milijardi dolara u odnosu na 2004. i ukupno su iznosili 34 milijarde dolara.

Od ukupno 97 zemalja uključenih u studiju u 51 je u 2005. zabilježen pad stope piratstva, povećanje u njih 19, a u polovini zemalja stopa je iznad 64 posto.

Najnižu stopu softverskog piratstva u prošloj godini imali su SAD (21 posto), Novi Zeland (23 posto), Austrija i Finska (26 posto), dok su najviše zabilježene u Vijetnamu i Zimbabveu (90 posto), Indoneziji (87 posto), Kini (86 posto), itd.

Kina ipak, kao i brzorastuća tržišta Indije i Rusije, u prošloj je godini zabilježila značajniji pad stope softverskog piratstva, Kina i Rusija za četiri posto, a Indija za dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙