FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o Vikiju Glovackom

ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba večeras je otvorena izložba o Vikiju Glovackom, najpoznatijem zagrebačkom estradnom umjetniku pedesetih i šezdesetih godina, pod nazivom "Dobro mi došel prijatel".
ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba večeras je otvorena izložba o Vikiju Glovackom, najpoznatijem zagrebačkom estradnom umjetniku pedesetih i šezdesetih godina, pod nazivom "Dobro mi došel prijatel".

Izložbu je, u nazočnosti velikog broja Zagrepčana, članova obitelji Glovacki te njegovih prijatelja i suradnika, također estradnih umjetnika, otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izložbom se ujedno obilježava trideseta obljetnica smrti Vikija Glovackog, a ovom izložbom Muzej grada otvara novi ciklus izložaba pod nazivom "Zagrebačke glazbene legende".

Izložba o Vikiju Glovackom napravljena je multimedijski, a potpisuju je dvije autorice - Vesna Leiner i Maja Šojat Bikić.

Iako je o Glovackom sačuvano premalo materijala, posebice filmskih i zvučnih zapisa, izložbeni postav, kako su istaknule autorice, ujedno je priča o pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća u Zagrebu.

Izložba prati Vikija Glovackog od prvih javnih nastupa još kao djeteta u Domu sv. Franje na Svetom Duhu, preko radijskih emisija u zagrebačkom vodu Prosvjetničke bojne za vrijeme NDH, poratnog boravka u zatvoru u Staroj Gradiški, do zabavnih priredaba i festivala, poput Kajkavskih popevki u Krapini, nastupa u zagrebačkom Varijeteu, na Prvom pljesku i ljetnim večerima na Šalati. Glovacki je ostao zapamćen po hitovima "Zadnji fijaker" i "Dobro mi došel prijatel", koji je večeras prije otvorenja otpjevao Radek Brodarec.

Na otvorenju izložbe nastupili su i drugi estradni umjetnici starije generacije, koji su nekada nastupali s Vikijem Glovackim: Jasna Benedek, Višnja Korbar, Toni Kljaković, Zdenka Vučković, Elvira Voća, a za klavirom su ih pratili Stjepan Mihaljinec i Branko Bulić.

Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić pozvao je i druge poznate Zagrepčane da doniraju vrijedne predmete i dokumente Muzeju grada u kojem bi se ta građa trajno pohranila, valorizirala i prezentirala javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙