FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba o estradnom umjetniku Vikiju Glovackom

ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba sutra se otvara izložba "Dobro mi došel prijatel" o estradnom umjetniku Vikiju Glovackom koji je obilježio 50-e i 60-e godine kulturnog i zabavnog života Zagreba.
ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - U Muzeju grada Zagreba sutra se otvara izložba "Dobro mi došel prijatel" o estradnom umjetniku Vikiju Glovackom koji je obilježio 50-e i 60-e godine kulturnog i zabavnog života Zagreba.

Autorica izložbe Maja Šojat Bikić i Vesna Leiner na današnjoj konferenciji za novinare predstavile su projekt izložbe.

Kustos izložbe Boris Mašić uz ostalo je naglasio kako je bilo intrigantno ukazati na autora poznate pjesme "Dobro mi došel prijatel", a ujedno se suočiti s činjenicom da o njemu vrlo malo znamo.

Izložba je podijeljena u 13 tematskih cjelina koje ocrtavaju život Vikija Glovackog (1919.-1976.) te kronološki prikazuju njegova životna razdoblja. Na vrlo iscrpan način, putem predmeta i dokumenata, prikazuje se kulturni glazbeni život Zagreba 50-ih i 60-ih godina, scenski prostori i manifestacije koje je inicirao ili u njima sudjelovao Glovacki.

Krećući u realizaciju izložbe, autori su mnogo toga doznali od članova Vikijeve obitelji, a zatim pretraživanjem interneta, knjiga, arhiva i fototeka. Zahvaljujući dokumentima, novinskoj arhivi i fotografijama, iz dana u dan dolazilo se do novih spoznaja na temelju kojih je počelo ciljano prikupljanje predmeta.

Mašić ističe kako je cilj izložbe pokazati Glovackog kao estradnog umjetnika u punom svjetlu, a u izložbu inkorporirati sačuvane izvorne zvučne zapise koji posjetitelju omogućuju potpuniji doživljaj izložbe.

Izložba po naslovu simbolizira neposrednost i širokogrudnost Vikija Glovackog, zamišljena je kao svojevrsni hommage u povodu 30. godišnjice njegove smrti, ali i kao prijateljski susret s osobom Vikija Glovackog, promatranog očima muzealaca, istaknuo je Mašić.

Unatoč velikoj popularnosti i antologijskim stihovima, zbog političkih prilika Viki Glovacki u svojoj je glumačkoj i pjevačkoj karijeri uspio snimiti u Hrvatskoj samo jednu gramafonsku ploču i to 1959. u Jugotonu s devet svojih najpoznatijih pjesama te ilegalno u inozemstvu, u Kanadi, 1972.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙