FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvorena izložba "Da se ne zaboravi"

Splitu otvorena izložba "Da se ne zaboravi"SPLIT, 4. svibnja 2006. (Hina) - Večeras je u sklopu kulturnogprograma obilježavanja Dana grada Splita - blagdana Svetoga Dujma uMuzeju grada Splita otvorena historiografska izložba "Da se nezaboravi" autorice Branke Bezić Filipović, voditeljice splitskog uredaHrvatske matice iseljenika, na kojoj je predstavljeno 420 hrvatskihautora iz prekomorskih zemalja.
SPLIT, 4. svibnja 2006. (Hina) - Večeras je u sklopu kulturnog programa obilježavanja Dana grada Splita - blagdana Svetoga Dujma u Muzeju grada Splita otvorena historiografska izložba "Da se ne zaboravi" autorice Branke Bezić Filipović, voditeljice splitskog ureda Hrvatske matice iseljenika, na kojoj je predstavljeno 420 hrvatskih autora iz prekomorskih zemalja.

Hrvatska matica iseljenika izložbu je organizirala s ciljem čuvanja uspomene na hrvatske pisce rodom s hrvatske obale Jadrana, a koji su proteklih stoljeća stvarali u iseljeništvu: Južnoj i Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu.

Izložba je, prema autoričinim riječima, "panoramski prikaz pisaca iz iseljeništva svih naraštaja podrijetlom iz južne Hrvatske, mahom iz Dalmacije, a ne izbor čime se namjerno željela izbjeći riskantnost odabira među njima". Nakana je izložbe, kako je naglasila, "potaknuti partikularne prikaze hrvatske pisane riječi nastale u inozemstvu, kako bi se matičnoj zemlji kritički približila ostvarenja iseljenika i dosege njihova stvaralaštva unutar domicilnih društava". Time bi se, smatra ona, pospješili procesi kulturne integracije dijaspore i domovine. Iz tog su razloga predstavljeni autori s područja književnosti, povijesti, politologije, sociologije, ali i publicisti koji su pisali o različlitim temama.

Posebna je zanimljivost izložbe brojnost autora iz Čilea i Argentine, u kojoj i danas djeluje oko 100 pisaca hrvatskoga podrijetla. U Čileu ih je znatno više. Među njima je i jedan od najčitanijih autora hispanoameričkoga svijeta Antonio Skarmeta te, također veoma poznati i cijenjeni, Ramon Diaz Eterovic, bivši predsjednik čileanskog društva pisaca, dobitnik desetina nagrada, zastupljen u dvadesetak antologija u Čileu i svijetu. Obojica su podrijetlom s otoka Brača.

Katalog izložbe pod istim naslovom "Da se ne zaboravi", na 65 stranica, sadrži 420 bibliografskih jedinica o autorima.

Izložbu je otvorio splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić koji je istaknuo važnost povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske te očuvanja naših kulturnih korijena u dalekom svijetu, u čemu veliku ulogu imaju upravo i autori zastupljeni na ovoj izložbi s čim se složila i ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙