FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o povijesti Židova u Rijeci

RIJEKA , 11. svibnja (Hina) - Multimedijalna izložba o povijestižidovske zajednice u Rijeci od prvih Židova naseljenih u taj grad dopolovice 20. stoljeća otvorena je danas u prostorijama riječkeŽidovske općine.
RIJEKA , 11. svibnja (Hina) - Multimedijalna izložba o povijesti židovske zajednice u Rijeci od prvih Židova naseljenih u taj grad do polovice 20. stoljeća otvorena je danas u prostorijama riječke Židovske općine.

Izložba je otvorena u sklopu projekta "Tjedan edukacije o holokaustu", a potaknuo ju je i većim dijelom priredio Omladinski klub Židovske općine iz Rijeke.

Svrha je izložbe poučiti ljude, posebice mlade, o holokaustu te građanima pokazati koliko su Židovi važni u povijesti Rijeke.

Jolanda Todorović iz Gradskog odjela za kulturu, koja je pomogla postaviti izložbu, rekla je da je većina izložaka iz riječkoga Državnog arhiva, a manji iz arhiva Židovske općine u Rijeci.

Također je rekla da izložba prati povijest riječkih Židova od početka njihova naseljavanja u 15. stoljeću, da prati osnutak njihove zajednice, dobivanje mjesta za ukope te sinagogu. Istaknula je veliku važnost Židova u Rijeci, posebice u 19. stoljeću, u gospodarskom, kulturnom, društvenom i trgovačkom životu.

Izložba je sastavljena od izvornih dokumenata, povijesnih karata te prikaza stradanja Židova u holokaustu. Po izloženom popisu s imenima i prezimenima, u to je doba među žrtvama s riječkog područja bio 401 Židov.

Posebnu pozornost priređivači su dali riječkim sinagogama. Prvi je hram izgrađen godine 1903. u "maurskom stilu", s bogato ukrašenom unutrašnjošću, a miniran je godine 1944. Sadašnja mala riječka sinagoga, u sklopu koje djeluje Židovska općina, izgrađena je krajem 20-ih godina prošlog stoljeća te je jedna od tri sinagoge u Hrvatskoj koje su ostale sačuvane nakon Drugoga svjetskog rata.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙