FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niz korporacijskih sporazuma potaknuo uzlet cijena američkih dionica

NEW YORK, 26. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena dionica u četvrtak na američkim tržištima bio je potaknut nizom korporativnih sporazuma koji su popravili raspoloženje ulagača.
NEW YORK, 26. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Uzlet cijena dionica u četvrtak na američkim tržištima bio je potaknut nizom korporativnih sporazuma koji su popravili raspoloženje ulagača.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 11.211 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,3 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 2.198 bodova.

Izvješće američke vlade o gospodarskom rastu u SAD-u u prvom ovogodišnjem tromjesečju u visini 5,3 posto bilo je nešto ispod očekivanja analitičara. Taj podatak, međutim, nije podupro zabrinutosti oko inflacije i rasta kamatnih stopa, koje su protekla dva tjedna proganjala tržišta dionica.

Potaknuvši uzlet na tehnološkom tržištu, dionica on-line aukcijske tvrtke eBay poskupjela je nakon što je objavio marketinški savez s Yahoom. Od ostalih korporativnih vijesti ističe se ona o preuzimanju AmSouth Bancorp iz Alabame za 10 milijardi dolara od strane Regions Financial Corpa, čime će nastati 10. najveća američka banka.

"Vijesti o spajanjima daju podršku tržištu.Gotovina nije nestala u protekla dva tjedna iz kofera korporacija, a to je razlog zbog čega tržište nije doživjelo još snažniju korekciju", rekao je Jon Brorson, izvršni direktor trgovanja dionicama pri Neurberger Bermanu.

Dionica MasterCarda skočila je za 18 posto samo dan nakon početne ponude dionica, a eBaya za 12,2 posto. Dionica Yahooa, pak, ojačala je 3,6 posto.

Značajan oporavak cijena dionica na europskim burzama u četvrtak potpomogle su kupovine dionica naftnih i rudarskih kompanija, no i dalje prisutne zabrinutosti oko kamatnih stopa nastavile su pritiskati raspoloženje ulagača. Londonski Ftse indeks porastao je 1,6 posto, na 5.678 bodova. Frankfurtski DAX dobio je čak 2,1 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 5.706 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙