FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcije cijena roba potaknule ulaganja u američke dionice

NEW YORK, 25. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštre korekcije cijena na svjetskim robnim tržištima ublažile su strahove ulagača od jačanja inflacije, što je na američkim burzama u srijedu potaknulo kupovine dionica.
NEW YORK, 25. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Oštre korekcije cijena na svjetskim robnim tržištima ublažile su strahove ulagača od jačanja inflacije, što je na američkim burzama u srijedu potaknulo kupovine dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,17 posto, na 11.117 bodova. Tehnološki Nasdaq dobio je 0,5 posto na vrijednosti, ojačavši na zatvaranju 2.167 bodova.

Olakšanje u pogledu inflatornih pritisaka uslijedilo je nakon zabilježene velike korekcije cijena roba. Pritom je cijena barela nafte potonula 1,9 dolara, na 69,86 dolara. Cijena unce zlata, pak, potonula je 36 dolara, na 637,5 dolara.

"Tržište podrhtava poput želatine. Očito, dobro reagira na korekcije cijena nafte i ostalih roba", rekao je Todd Clark, direktori trgovine dionicama pri Nollenberger Capital Partnersu.

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica General Motorsa, poskupjevši 8,3 posto, budući je brokerska tvrtka Merrill Lynch podigla investicijski rejting te kompanije.

Od većih korekcija, pak, ističu se one u sektoru proizvođača peradi, koje su spustile cijene njihovih dionica od 2,6 do 3,3 posto. Razlog tome nervoza je tržišta zbog izvješća o prvom sumnjivom slučaju prelaska ptičje gripe izravno s čovjeka na čovjeka u Indoneziji.

Novi gospodarski pokazatelji također su doprinijeli neizvjesnosti na tržištu. Tako je pad narudžbi trajnih dobara američkoj industriji u travnju za 4,8 posto potaknuo sumnje oko zdravlja najvećeg svjetskog gospodarstva. Međutim, podatak o rastu prodaje novih kuća za 4,9 posto te skoku njihovih cijena u travnju ukazuje da bi to gospodarstvo moglo nastaviti rasti unatoč podizanju kamatnih stopa.

Na europskim burzama nastavljeni su gubitci u srijedu budući ulagači i nadalje izvlače novac iz bivših omiljenih dionica poput rudarskih i energetskih. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 1,6 posto, na 5.587 bodova. Za toliko se spustio i frankfurtski DAX, i također iznosi 5.587 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙