FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Neki aspekti svakodnevnoga života materijalne kulture u srednjem i novom vijeku u Hrvatskoj"

ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Odjela za povijest Matice hrvatske Đuro Vidmarović jutros je u Zagrebu otvorio znanstveni skup "Neki aspekti svakodnevnoga života materijalne kulture u srednjem i novom vijeku u Hrvatskoj".
ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Odjela za povijest Matice hrvatske Đuro Vidmarović jutros je u Zagrebu otvorio znanstveni skup "Neki aspekti svakodnevnoga života materijalne kulture u srednjem i novom vijeku u Hrvatskoj".

Vidmarović je podsjetio kako je ovo jedan od prvih skupova takve vrste u nas. Matica je otvorena za sve pristupe povijesti, napomenuo je, dodavši kako se ipak protivi miješanju politike u povijesna pitanja.

Damir Karbić s Odsjeka za povijesne znanosti HAZU-a je, govoreći o mogućnostima proučavanja svakodnevice u seoskim naseljima srednjovjekovnoga šibenskog zaleđa, ocijenio kako je odnos seoskoga i gradskoga pučanstva u zaleđu naših obalnih gradova bio uglavnom kao i na drugim područjima na Sredozemlju.

"Krajnji se udio seoskoga pučanstva u srednjovjekovnom razdoblju nikad nije spustio ispod 70 posto, napomenuo je dodavši kako broj izvora omogućuje istraživanje velikog broja nepoznatih pitanja. Ustvrdio je kako se takva istraživanja mogu opravdati bogatim obrascem historiografskih metoda primjenjivih i u hrvatskom slučaju.

Branka Grbavac s Odsjeka za povijesne znanosti HAZU-a govorila je o svakodnevnu životu notara u jednoj kasnosrednjovjekovnoj dalmatinskoj komuni na primjeru Zadra. Ocijenila je kako su se tadašnji zadarski notari, zbog velike količine novca, bavili trgovinom nekretnina. Bili su također zajmodavci, zastupnici u sudskim parnicama te uživali velik ugled u zadarskih građana, napomenula je.

Govoreći o svakodnevici u gradskim naseljima srednjovjekovne Slavonije, Marija Karbić s Hrvatskoga instituta za povijest podsjetila je na način stanovanja, prehrane, zabave i običaja u srednjovjekovnom zagrebačkom Gradecu.

U prijepodnevnu dijelu izlaganja o trgovačkoj svakodnevici kasnoga srednjeg vijeka govorila je Sabine Florence Fabijanec, a Goran Ravančić o krčmama srednjovjekovnog Dubrovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙