FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simpozij o Opatijcu Leu Sternbachu, otkrivaču valija

OPATIJA, 18. svibnja 2006. (Hina) - U Opatiji je danas održan znanstveni skup o dr. Leu Sternbachu, rođenom Opatijcu, (1908.), otkrivaču valija, lijeka za smirenje.
OPATIJA, 18. svibnja 2006. (Hina) - U Opatiji je danas održan znanstveni skup o dr. Leu Sternbachu, rođenom Opatijcu, (1908.), otkrivaču valija, lijeka za smirenje.

Otvarajući skup, dr. Veljko Đorđević je kazao da su podatak o Sternbachovu rodnom mjestu otkrili opatijski gimnazijalci za nedavna istraživanja povijesti holokausta i Židova s opatijskog područja. Nakon toga su s obitelji Sternbach stupili u vezu elektroničkom poštom.

Đorđević je ocijenio da je otkriće valija 60-ih godina 20. stoljeća promijenilo svijet, kako je rekao, smanjujući napetost i mogućnost izbijanja svađa među ljudima. Kazao je da se po nekim klasifikacijama Sternbach ubraja među 25 najznamenitijih osoba 20. stoljeća.

Zatim je prikazan dokumentarni film o tom znanstveniku, a skup se nastavlja izlaganjem povjesničara i znanstvenika koji će govoriti o Sternbachovu radu.

Otac dr. Lea Sternbacha bio je ljekarnik. Sternbach odlazi sa 16 godina u Poljsku, gdje je na Krakovskom sveučilištu diplomirao kemiju. U početku je radio u Švicarskoj za kod poznate tvrtke Roche, u čemu mu je pomogao naš poznati nobelovac prof. Lavoslav Ružička, a godine 1941. tvrtka ga šalje u SAD, gdje se u potpunosti posvećuje znanstvenom radu.

Organski kemičar Sternbach sintetizirao je cijelu klasu novih lijekova, benzodiazepina, koji su bili mnogo učinkovitiji od prijašnjih barbiturata ili opijata, a valij je izumio 1963. godine.

O svojim istraživanjima objavio je oko 120 znanstvenih radova, dobio je više počasnih doktorata, a prijavio je i više od 200 patenata.

Leo Sternbach umro je u svom domu u Chapell Hillu, u Sjevernoj Karolini, SAD.

Prije početka skupa u spomen na dr. Lea Sternbacha postavljena je spomen-ploča na njegovoj rodnoj kući u Opatiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙