FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen časopis "Autsajderski fragmenti"

ZAGREB, 12. svibnja 2006. (Hina) - Novi časopis za književnost,umjetnost i znanost "Autsajderski fragmenti", posvećen Vladi Gotovcu itemi "Opasnosti", predstavljen je večeras u Centru za demokraciju ipravo "Mika Tripalo" u Zagrebu.
ZAGREB, 12. svibnja 2006. (Hina) - Novi časopis za književnost, umjetnost i znanost "Autsajderski fragmenti", posvećen Vladi Gotovcu i temi "Opasnosti", predstavljen je večeras u Centru za demokraciju i pravo "Mika Tripalo" u Zagrebu.

Većina od petnaest tekstova u časopisu su izlaganja sa simpozija o Vladi Gotovcu, koji je održan u prosincu prošle godine u Matici hrvatskoj u povodu pete obljetnice njegove smrti.

Među autorima tekstova su Višnja Machiedo, Zvonko Maković, Čedo Prica, Tea Benčić-Rimay, Andrea Feldman, Sibila Petlevski, Tonko Maroević, Slobodan Prosperov Novak i Nikica Petrak. Oni su se bavili Gotovčevom poezijom, likovnim kritikama, govorima, autsajderstvu i drugim područjima djelovanja.

Tekstovi su raspoređeni u poglavlja - "Opasnosti nove hrvatske šutnje", "Opasnosti promišljanja", "Stihija", "Opasnosti prevođenja", "Opasni ogledi" i "Opasno pismo" (s "Pismom protiv poniženja" koje je Vlado Gotovac napisao 1972. u zatvoru).

Prvi simpozij o Vladi Gotovcu označila je raznolikost tema, stajališta i uspomena o Vladi Gotovcu, no prevladavalo je zajedničko poštovanje prema njemu, ocijenio je Mladen Machiedo, član uredništva. Požalio se na lošu popraćenost simpozija i neprisutnost Vlade Gotovca u medijima. Čak i u "Vijencu", časopisu Matice hrvatske, nije bilo ni kratke vijesti o simpoziju, istaknuo je.

Pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i političar Vlado Gotovac (1930.-2000.) bio je urednik na radiju, televiziji, a 1971. je uređivao "Hrvatski tjednik". Zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću osuđen je na višegodišnju robiju i bila mu je zabranjena javna djelatnost. Bio je jedan od osnivača HSLS-a.

"Autsajderski fragmenti" izlazit će periodično, glavna je urednica Tea Benčić-Rimay, a izdavač Institut "Vlado Gotovac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙