FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS slavi 17. rođendan

ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Čelnici HSLS-a podsjetili su danas na osnivanje stranke, 20. svibnja 1989., te se osvrnuli na 17 godina djelovanja.
ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Čelnici HSLS-a podsjetili su danas na osnivanje stranke, 20. svibnja 1989., te se osvrnuli na 17 godina djelovanja.

Kao prelomne trenutke u 17 godina HSLS-a, predsjednica stranke Đurđa Adlešić navela je nastup na izborima 1990., u Koaliciji narodnog sporazuma, te sudjelovanje u Vladi demokratskog jedinstva.

Naglasila je da je HSLS 1996. "krenuo u borbu protiv HDZ-ova političkog monopola", a dobrom je ocijenila odluku tadašnjeg stranačkog vodstva o stupanju u koaliciju "šestorice", koja je, na izborima 2000., HDZ svrgnula s vlasti, nakon 10 godina.

"Ta je odluka bila dobra i jer je HDZ-u pomogla da se demokratizira i profilira u stranku kakva je danas", kazala je Adlešić.

Dodala je i da je HSLS 2002. napustio koalicijsku vladu, zbog neslaganja s politikom tadašnjeg premijera Ivice Račana prema Sloveniji, te neprihvatljivosti Haške optužnice protiv generala Ante Gotovine.

"Račan tada za to nije imao sluha, ali ne možemo prigovarati samo njemu, s obzirom da je to bila prva koalicijska vlast u Hrvatskoj i nitko s tim nije imao iskustva", dodala je.

Značajan pad podrške birača na izborima 2003., kad je HSLS osvojio dva, a LS jedan mandat u Saboru, Adlešić tumači kao "značajnu pouku birača", zbog koje su se dvije stranke odlučile za ujedinjenje, što je i učinjeno, na saboru ujedinjenja u veljači.

Podsjetila je da je pred HSLS-om i izborni sabor, koji će se održati u lipnju, te najavila da će stranka već u jesen objaviti kandidate za parlamentarne izbore, na koje HSLS ide samostalno.

"Mi nećemo koalirati s Jambom, a najavljivati poreze na tajkune", naglasila je Adlešić.

Izvijestila je i da je stranka podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj liberalnoj, demokratskoj i reformskoj stranci (ELDR), kao i da je osobno, kao predsjednica stranke, članovima Liberalne partije i svim građanima Crne Gore čestitala državnu neovisnost, o kojoj su Crnogorci odlučili jučer na referendumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙