FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrinja: obilježena 15. obljetnica 2. gardijske brigade

PETRINJA 12. svibnja 2006. (Hina) - Druga gardijska brigada Hrvatskevojske (HV) "Gromovi" danas je obilježila 15. obljetnicu ustrojavanjai djelovanja misom zadušnicom, odavanjem počasti pripadnicimapoginulim u obrani Hrvatske, te svečanim postrojavanjem i prigodnomsredišnjom svečanošću.
PETRINJA 12. svibnja 2006. (Hina) - Druga gardijska brigada Hrvatske vojske (HV) "Gromovi" danas je obilježila 15. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja misom zadušnicom, odavanjem počasti pripadnicima poginulim u obrani Hrvatske, te svečanim postrojavanjem i prigodnom središnjom svečanošću.

Postrojba je utemeljena na današnji dan prije 15 godina u vojarni Trstenik u Dugom Selu, a njezini prvi pripadnici okupljeni su od postrojbi Zbora narodne garde i specijalne policije iz Kumrovca, Rakitja i Vinice.

Zapovjednik "Gromova" brigadir Branko Preradović na današnjoj je svečanosti u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" podsjetio da je u Domovinskom ratu poginulo 208 pripadnika brigade, 1.100 je ranjeno, dok je šest pripadnika nestalo ili zatočeno.

Preustrojem postrojbi HV-a u sastav 2. gardijske brigade ušli su 81. gardijska bojna i Sedma gardijska brigada "Pume", a kroz sve tri postrojbe, koje sada čine 2. gardijsku brigadu, u 15 godina prošlo je 13.200 pripadnika, 328 ih je poginulo u Domovinskom ratu, 1.700 je ranjeno, dok se sedam pripadnika još vode nestalima i zatočenima.

Brigadir Preradović istaknuo je da "Gromovi" mogu biti ponosni na Banovinu, Maslenicu, Novigrad, Bljesak i Oluju i sve obrambene i osloboditeljske akcije, jer su časno i ponosno ispunili sve svoje dužnosti u obrani domovine. Naglasio je da ih je uvijek vodilo geslo: "Jednom Grom - uvijek Grom!".

Petnaestu obljetnicu pripadnicima "Gromova" čestitali su izaslanik predsjednika Republike zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik ministra obrane Ivo Bačić, te izaslanik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe, brigadni general Drago Matanović.

Obljetnici su bili nazočni roditelji, udovice i djeca poginulih pripadnika, te predstavnici lokalne i županijske vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙