FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kninu obilježena 15. obljetnica 4. gardijske brigade

Kninu obilježena 15. obljetnica 4. gardijske brigadeKNIN, 28. travnja 2006. (Hina) - Postrojavanjem 600 pripadnika Četvrtegardijske brigade "Pauka" u vojarni "Kralja Zvonimira" u Kninu danasje obilježena 15. obljetnica osnutka te postrojbe, a u toj je prigodi120 ročnika položilo prisegu.
KNIN, 28. travnja 2006. (Hina) - Postrojavanjem 600 pripadnika Četvrte gardijske brigade "Pauka" u vojarni "Kralja Zvonimira" u Kninu danas je obilježena 15. obljetnica osnutka te postrojbe, a u toj je prigodi 120 ročnika položilo prisegu.

Od osnutka 28. travnja 1991. u Resniku kod Splita kroz Četvrtu gardijsku brigadu prošlo je oko 10.000 vojnika. Nakon prvih bitaka u Kruševu sudjelovali su u svim važnim vojnim akcijama u Domovinskom ratu, a posebno se istaknula u akcijama na Južnom bojištu, Maslenici i Oluji. U Domovinskom ratu poginula su 193 njezina pripadnika, ranjeno ih je 1605, a petorica se vode kao nestali. Danas pripadnici Četvrte kao profesionalni vojnici sudjeluju u mirovnim misijama.

"Preustrojem i modernizacijom Hrvatske vojske Četvrta brigada ne će se ugasiti, već će biti temelj za osnivanje budućih postrojba", naglasio je na proslavi u Kninu državni tajnik za obranu u MORH-u Mate Rabotek, izaslanik ministra obrane.

"Prihvaćajući standarde najsuvremenijih zapadnih vojski Četvrta će zadržati pobjednički duh hrvatske vojske iz dana kad se gotovo goloruka suočila s neprijateljem u Domovinskom ratu", rekao je brigadir Mladen Fuzul, zapovjednik Četvrte gardijske brigade.

Od osnutka do danas tom brigadom su zapovijedali generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, te brigadiri Ante Kotromanović, Zvonko Asanović, Blaž Beretin i Mladen Fuzul. Danas na proslavi 15. obljetnice te brigade u Kninu bili su nazočni svi njezini zapovjednici, osim Šundova i Kotromanovića, koji su se ispričali.

Na svečanosti je bio i general Slavko Barić, izaslanik predsjednika i glavnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Stipe Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙