FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: 15. obljetnica prosvjeda HUS-a pred Komandom JRM

Split: 15. obljetnica prosvjeda HUS-a pred Komandom JRMSPLIT, 6. svibnja 2006. (Hina) - Podizanjem hrvatske zastave ispredsjedišta splitskoga Gradskog poglavarstva - Banovine, Hrvatska udrugasindikata (HUS) i Nezavisni sindikat "Brodosplita" obilježili su 15.obljetnicu javnog prosvjeda ispred tadašnje zgrade KomandeVojnopomorske oblasti JNA u Splitu.
SPLIT, 6. svibnja 2006. (Hina) - Podizanjem hrvatske zastave ispred sjedišta splitskoga Gradskog poglavarstva - Banovine, Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Nezavisni sindikat "Brodosplita" obilježili su 15. obljetnicu javnog prosvjeda ispred tadašnje zgrade Komande Vojnopomorske oblasti JNA u Splitu.

Zastavu je podigao Ivica Balić, koji je to učinio i prije 15 godina.

Na dogadaj prije 15 godina, pred više stotina okupljenih građana, podsjetio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, koji je rekao kako je tada "ispisana jedna od najljepših i najsjajnijih stranica povijesti grada Splita".

"Obrambeni je rat završio pobjedom, zbog čega s ovoga povijesnog mjesta upućujemo neizmjernu zahvalnost hrvatskim braniteljima", rekao je Matijašević, koji je istodobno upozorio na teško gospodarsko i socijalno stanje u državi. Usporedno s Domovinskim ratom "počelo je razdoblje koje je obilježio predatorski kapitalizam i tajkunizacija. Sve to opravdano izaziva bijes i revolt hrvatskoga naroda", istaknuo je.

Na poziv Hrvatske udruge sindikata, splitski radnici i građani okupili su se 6. svibnja 1991. ispred sjedišta Vojnopomorske oblasti JNA tražeći od agresorske vojske da prekine blokadu hrvatskoga sela Kijeva, koje je danima bilo bez vode, hrane i medicinske pomoći.

Tijekom prosvjeda protiv okupatorske vojske, čiji su snajperisti cijelo vrijeme pratili i promatrali okupljene prosvjednike, sa zgrade je skinuta jugoslavenska zastava, koju je radnik u škveru Ivica Balić zamijenio hrvatskom trobojnicom s povijesnim grbom.

Nažalost, u višesatnoj blokadi zgrade poginuo je Saša Gešovski iz Makedonije, koji je u Splitu služio vojni rok.

U sklopu današnjeg obilježavanja 15. obljetnice prosvjeda ispred Banovine izaslanstva HUS-a i Nezavisnog sindikata "Brodosplita" položila su vijence kod glavnoga križa na groblju Lovrincu, a u katedrali sv. Dujma služena je misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙