FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak dobio prvu pravu vladu od rušenja Sadamovog režima

ZAGREB, 20. svibnja 2006. (Hina) - Irak je u subotu, nakon potvrde parlamenta, dobio prvu pravu, ustavnu vladu od rušenja režima Sadama Huseina iako nasilje, u kojem je u trima eksplozijama poginulo 27 ljudi, ne pokazuje ikakve znake jenjavanja, javile su svjetske agencije.
ZAGREB, 20. svibnja 2006. (Hina) - Irak je u subotu, nakon potvrde parlamenta, dobio prvu pravu, ustavnu vladu od rušenja režima Sadama Huseina iako nasilje, u kojem je u trima eksplozijama poginulo 27 ljudi, ne pokazuje ikakve znake jenjavanja, javile su svjetske agencije.

Vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj će biti 37 ministarstava, na prijedlog premijera Nurija al-Malikija, potvrdio je parlament na izvanrednoj sjednici održanoj, suprotno protokolu, u danima vikenda i tako prekinuo višemjesečni zastoj u ustroju vlasti, ali ni glasovanje o povjerenju nije moglo proći bez problema.

Nakon što je Maliki, pripadnik većinske šijitske skupine, pročitao prijedlog o sastavu nove vlade, dio zastupnika iz redova manjinskih sunita usprotivio se i izašao iz parlamenta. No najvažniji sunitski vođe ostali su na sjednici, pokazujući kako unutar sunitskog koalicijskog Fronta sloge postoje duboke podjele.

Potom je parlament, u kojem sjedi 275 zastupnika, glasovanjem potvrdio program nove vlade, samog premijera Malikija i svakog pojedinačnog ministra u vladi, s tim što ni nakon posljednjeg pokušaja dogovora, koji je trajao više od 11 sati, nije postignuto suglasje oko triju ključnih ministarstava.

"Dužnost ministra unutarnjih poslova u prvo ću vrijeme obnašati ja osobno, potpredsjednik vlade Salam al-Zobai bit će privremeno ministar obrane, a potpredsjednik vlade Barham Saleh ministar za nacionalnu sigurnost", rekao je premijer Maliki u parlamentu.

Nova vlada, sukladno najavama, obuhvaća pripadnike većinskih šijita te manjinskih sunita i Kurda, ali i drugih iračkih vjerskih, sektaških i etničkih skupina, čime je osigurana potpora uvjerljive parlamentarne većine.

"Ovo je povijesni dan za Irak i njegov narod. Ova vlada predstavlja sve Iračane", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice potpredsjednik parlamenta Halid al-Atija.

Na istoj je konferenciji Maliki kao prioritete kojima će se posvetiti naveo sigurnost, borbu protiv korupcije i državne službe.

"Prihvatit ću se triju važnih pitanja za irački narod - sigurnosti, borbe protiv korupcije i državnih službi", rekao je Maliki.

Od važnijih resora, za ministra za naftu imenovan je neovisni šijitski zastupnik Hussein Chahristani, za ministra vanjskih poslova Kurd Hošjar Zebari, a za ministra financija šijit Bajane Džabr Sulag.

Sjedinjene Američke Države nadaju se da će nova vlada široke koalicije donijeti političku stabilnost i tako uspjeti smiriti nasilje koje hara Irakom od rušenja Sadamove diktature prije tri godine, omogućujući Amerikancima da počnu povlačiti svoje snage iz te zemlje.

Veliki broj mrtvih i ranjenih u nekoliko napada diljem raka i u subotu pokazuje kako se zasad nasilje nastavlja nesmiljenom žestinom.

Nekoliko sati prije sjednice parlamenta na kojoj je potvrđena nova vlada u šijitskoj četvrti Bagdada eksplodirala je bomba skrivena u papirnatoj vrećici, ubivši 19 ljudi i ranivši još 58.

Bomba je bila postavljena nedaleko od kioska s hranom u Sadr Cityju, gdje se okupljaju muškarci u potrazi za nadnicom. Sadr City je uporište radikalnog šijitskog svećenika Moktade al-Sadra, koji je na čelu snažne paravojne pobunjeničke skupine.

U pograničnom gradu Kaimu samoubojica je automobilom-bombom izveo napad na policijsku postaju, pri čemu je poginulo najmanje pet, a ranjeno deset ljudi, a u samoubilačkom bombaškom napadu u Mosulu poginula su tri civila, iako je cilj navodno bio američki vojni konvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙