FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: oružje nije moglo završiti kod iračkih pobunjenika

BANJA LUKA, 13. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Ministar obrane Bosne iHercegovine Nikola Radovanović u subotu je izrazio sumnju u mogućnostda su zalihe oružja i opreme poslane iz BiH u Irak mogle završiti urukama pobunjenika, a prodaju ocijenio sasvim zakonitom.
BANJA LUKA, 13. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović u subotu je izrazio sumnju u mogućnost da su zalihe oružja i opreme poslane iz BiH u Irak mogle završiti u rukama pobunjenika, a prodaju ocijenio sasvim zakonitom.

"Uvjeren sam da je postupak (prodaje toga oružja) zakonit i da s time ne bi smjelo biti problema", rekao je Radovanović u reakciji na izvještaj Amnesty Internationala o trgovini oružjem.

"Znajući kakvu razinu nadzora provode koalicijske snage u Iraku, teško je i zamisliti da bi jedna američka tvrtka (koja se bavi prodajom oružja) koju kontrolira američka vlada mogla bosanskohercegovačko oružje isporučiti pobunjenicima", naglasio je.

Ministar je u srijedu potvrdio da je njegova zemlja preko jedne američke tvrtke 2004. i 2005. poslala iračkoj vladi otprilike dvjesto tisuća pušaka i 28 milijuna komada streljiva.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amensty International objavila je u srijedu da se oružje preostalo iz rata u Bosni i Hercegovini izvozilo u Irak od srpnja 2004. do lipnja 2005., pod okriljem američkog ministarstva obrane, a uz pomoć privatnih prijevoznika i posrednika.

"Mnogo oružja otišlo je u Irak iz zračne luke u Tuzli, a dio iz hrvatske luke Ploče", citira AI izjavu dužnosnika NATO-a iz lipnja 2005. u dijelu izvješća u kojem se dokumentira balkanska ruta izvoza oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙