FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Talabani izabran za predsjednika, Maliki mandatar za sastav vlade

BAGDAD, 22. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački je parlament u subotuu Badgadu ponovno izabrao kurdskog političara Džalala Talabanija zapredsjednika države, a on je odmah potom mandat za sastav nove vladeuručio predstavniku šijitske većine Džavadu al-Malikiju.
BAGDAD, 22. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Irački je parlament u subotu u Badgadu ponovno izabrao kurdskog političara Džalala Talabanija za predsjednika države, a on je odmah potom mandat za sastav nove vlade uručio predstavniku šijitske većine Džavadu al-Malikiju.

"Ovo je novi Irak, Irak za sve. Iračko jedinstvo je svetinja i stoga moramo raditi na njegovu jačanju", rekao je Talabani u kratkom govoru nakon svog drugog izbora za predsjednika države.

Talabani je odmah potom mandat za sastav nove vlade uručio Džavadu al-Malikiju, članu većinskog šijitskog saveza. "Braćo i sestre, želio bih vas izvijestiti da smo jednoglasno odlučili povjerenje za sastav vlade dati Džavadu al-Malikiju", rekao je Talabani.

Malikiju sada slijedi izazovan zadatak formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja se smatra najboljim jamstvom za sprječavanje izbijanja sektaškog građanskog rata u zemlji.

Na početku zasjedanja iračkog parlamenta za njegovog je predsjednika izabran sunitski političar Mahmud al-Mašhadani čime su nakon četveromjesečne blokade napokon izabrani nositelji vlasti u Iraku.

Višemjesečna blokada u formiranju vlasti, nakon parlamentarnih izbora u prosincu, bila je izazvana neslogom šijita, sunita i Kurda oko izbora premijera. Prvi šijitski kandidat

Ibrahim al-Džafari nikako nije uspjevao dobiti suglasnost ostalih političkih snaga u državi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙