FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne blizu 70 dolara po barelu

LONDON, 19. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na svjetskim tržištima, podigavši se s najniže razine u proteklih pet tjedana.
LONDON, 19. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na svjetskim tržištima, podigavši se s najniže razine u proteklih pet tjedana.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 45 centi na 69,90 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 51 cent na 70,18 dolara.

Cijene su porasle nakon što su trgovci uočili priliku za spekulativne kupovine kada je cijena barela u SAD-u u četvrtak kliznula na 67,85 dolara, najnižu razinu od 10. travnja. Kao dodatni faktori rasta djelovali su poremećaji u isporuci iz Nigerije i strahovanje od mogućeg poremećaja isporuke iz Irana uslijed sukoba oko iranskog nuklearnog programa.

Američka tržišta roba, dionica i obveznica zabilježila su sredinom tjedna silazni trend nakon što je američka vlada izvijestila o snažnom rastu potrošačkih cijena u prošlom mjesecu, čiji je glavni pokretač bio snažan rast troškova energenata.

"Sva su tržišta trenutno međusobno povezana. Što se pak tiče faktora koji utječu na rast cijena, još su uvijek prisutne bojazni od mogućih nepovoljnih raspleta situacije u Iranu i Nigeriji", konstatirao je Tony Machacek iz Bache Financiala.

Glavni tajnik Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Muhamed Barkindo izjavio je u petak da cijene nafte neće pasti sve dok ne jenjaju strahovanja vezana za takozvane geopolitičke napetosti.

"Cijene neće padati sve dok ne jenja ta napetost", kazao je Barkind na početku radionice u Oslu na kojoj su bili nazočni i dužnosnici OPEC-a i Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙