FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon prognoze o usporavanju potražnje

LONDON, 15. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su uponedjeljak ispod razine od 70 dolara po barelu nakon što jeprošlotjedno izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA)signaliziralo da visoki troškovi energenata nagrizanju potražnju zagorivima u svijetu i povjerenje potrošača.
LONDON, 15. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u ponedjeljak ispod razine od 70 dolara po barelu nakon što je prošlotjedno izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA) signaliziralo da visoki troškovi energenata nagrizanju potražnju za gorivima u svijetu i povjerenje potrošača.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 2,12 dolara na 69,92 dolara, nadovezavši se na pojeftinjenje od petka za više od jednog dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 2,14 dolara na 70,18 dolara.

U redovitom mjesečnom izvješću IEA je konstatirala da su visoke cijene i blaga zima prigušili potražnju za naftom u SAD-u u prvom tromjesečju, ukazujući istodobno i na snažan izvoz s područja bivšeg Sovjetskog Saveza. Navedeni čimbenici podrazumijevaju slabljenje potražnje, zaključila je agencija.

IEA je zato revidirala naniže svoju prognozu o rastu potražnje u 2006., i to za 220 tisuća barela na ukupno 1,25 milijuna barela dnevno.

"Trgovci se i dalje nastoje prilagoditi vijesti da je IEA srezala svoju prognozu o rastu potražnje", konstatirao je David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia.

Cijene su u SAD-u gotovo sedam posto niže u odnosu na prošlomjesečnu rekordnu razinu od 75,35 dolara po barelu, koja je djelomice rezultat pojačanih spekulativnih kupovina kojima investicijski fondovi nastoje nadmašiti prinose po ostalim oblicima imovine, poput dionica i obveznica.

Visoke cijene energije predstavljaju rizik za gospodarstvo, podsjetio je grčki ministar financija George Alogoskoufis u službenom priopćenju u pariškoj Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Cijene vjerojatno neće zabilježiti dramatičniji pad već bi u budućnosti mogle još više porasti, tvrde ulagači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙