FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na 73 dolara za barel

LONDON, 21. travnja 2006. (Hina/AP) - Cijene nafte zadržale su se upetak na razini iznad 73 dolara po barelu nakon što su dobitonosneprodaje ograničile njihov rast, potaknut bojaznima vezanim za iranskenuklearne ambicije i pad zaliha benzina na pragu sezone vožnje uSAD-u.
LONDON, 21. travnja 2006. (Hina/AP) - Cijene nafte zadržale su se u petak na razini iznad 73 dolara po barelu nakon što su dobitonosne prodaje ograničile njihov rast, potaknut bojaznima vezanim za iranske nuklearne ambicije i pad zaliha benzina na pragu sezone vožnje u SAD-u.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 39 centi na 73,30 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 66 centi na 72,52 dolara.¸

Analitičari ocjenjuju da će cijene vjerojatno ponovno porasti u predstojećim tjednima budući da jača zabrinutost zbog mogućeg utjecaja pritiska na Iran na isporuku nafte iz te zemlje. Među ostalim su rizicima poremećaj u opskrbi iz Nigerije a trgovci strahuju i od moguće nestašice benzina u SAD-u na pragu sezone vožnje.

"Sklon sam zaključku da cijene još nisu dosegle vrhunac. I dalje se suočavamo s tijesnim odnosom ponude i potražnje u uvjetima snažnog gospodarskog rasta a na tržište će se sliti još novca", zaključio je Tobin Gorey iz Commonwealth Bank of Australia.

Što se pak tiče aktualnog pada cijena, čini se da su njegov uzrok dobitonosne prodaje, što nimalo ne iznenađuje budući da su cijene u proteklih nekoliko dana uistinu snažno porasle, konstatirao je Victor Shum iz singapurske tvrtke Purvin & Gertz.

"No, pad neće biti značajan budući da pitanje Irana zadržava cijene na visokoj razini", napomenuo je Shum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙