FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte dosegnule novi rekord od 74,22 dolara po barelu

LONDON, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile suu četvrtak nove rekordne vrijednosti, prekoračivši 74 dolara po bareluna londonskom odnosno 72 dolara po barelu na njujorškom tržištuuslijed jačanja napetosti oko iranskog nuklearnog programa istrahovanja od nestašice benzina u SAD-u.
LONDON, 20. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zabilježile su u četvrtak nove rekordne vrijednosti, prekoračivši 74 dolara po barelu na londonskom odnosno 72 dolara po barelu na njujorškom tržištu uslijed jačanja napetosti oko iranskog nuklearnog programa i strahovanja od nestašice benzina u SAD-u.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 24 centa na 72,49 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 49 centi na rekordnih 74,22 dolara.

Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je pad zaliha benzina za čak 5,4 milijuna barela, što je dvostruko više no što su analitičari očekivali. Ta je činjenica po mišljenju trgovaca dodatno pojačala napetosti na tržištu, ionako uznemirenom zbog mogućnosti oružanog sukoba u Iranu, četvrtom po veličini proizvođaču sirove nafte u svijetu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u također su se smanjile, i to za 800 tisuća barela, dok su analitičari očekivali njihov rast za 2,3 milijuna barela.

Pad zaliha benzina poklopio se s početkom sezone vožnje u SAD-u gdje u svibnju počinje sezona odmora. "Uz informacije o odnosu ponude i potražnje, cijene pokreće i emocionalni zamah iranskog problema. Tržište je nervozno zbog nedavne usijane retorike Irana i SAD-a koja zadržava cijene iznad razine od 70 dolara po barelu", konstatirao je Victor Shum iz singapurske konzultantske tvrtke Purvin and Gertz.

Svjetske sile nisu uspjele u srijedu u Moskvi usuglasiti stajališta o modusu zaustavljanja iranskog nuklearnog programa. Rusija i SAD i dalje su podijeljeni oko pitanja nametanja sankcija odnosno moguće primjene vojnih udara na Iran.

Analitičari specijalizirani za sigurnost naglasili su da bi u slučaju sukoba Iran mogao blokirati Hormuški tjesnac, strateški važno usko grlo za isporuke nafte namijenjene SAD-u, Japanu i zapadnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙