FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljaju se sporenja oko naziva novih besplatnih novina

ZAGREB, 19. svibnja 2006. (Hina) - Izdavač besplatnih novina Metro express ponovno će na zagrebački Trgovački sud zbog tužbe tvrtke koja smatra da polaže pravo na naziv Metro jer, kako tvrdi, dulje od 15 godina izdaje istoimenu tiskovinu.
ZAGREB, 19. svibnja 2006. (Hina) - Izdavač besplatnih novina Metro express ponovno će na zagrebački Trgovački sud zbog tužbe tvrtke koja smatra da polaže pravo na naziv Metro jer, kako tvrdi, dulje od 15 godina izdaje istoimenu tiskovinu.

Iz tog je razloga ista tvrtka (Metro Zagreb) prošlog tjedna zatražila da se Europapress holdingu (EPH) zabrani izdavanje, reklamiranje i rasparčavanje besplatnih novina koje su trebale izaći pod nazivom Metro. Zagrebački Trgovački sud taj je zahtjev usvojio, no novi je list tri dana kasnije ipak izašao pod nazivom Metro express. Kao njegov izdavač nije se pojavio EPH, nego tvrtka Metropolis d.o.o., tvrtka koju su osnovali EPH i njegov švedski partner Metro International.

Metro Zagreb sada je odlučio od suda tražiti i da tom izdavaču zbog naziva novina zabrani njihovo tiskanje, rasparčavanje i reklamiranje. Sudsko ročište po tom zahtjevu zakazano je za ponedjeljak, 22. svibnja.

Na osnovu prve sudske odluke, tvrtka Metro Zagreb zatražila je i ovrhu protiv EPH-a, odnosno zapljenu svih reklamnih proizvoda - kapa, majica i ostalih predmeti koji se koriste za promidžbu novog lista.

U toj tvrtki smatraju da kao mali i nezavisni izdavač zbog svega trpe nenadoknadivu štetu te da će propasti ako sudski ne zaštite svoja prava.

Direktor EPH-a Stipe Orešković nije zabrinut novim zahtjevima suprotne strane jer tvrdi da u Hrvatskoj nitko od izdavača nije zaštitio žig (trademark) Metro.

"EPH-a je prvi u siječnju prošle godine zatražio zaštitu tog žiga i još četiri njegove inačice pod kojima se u svijetu objavljuju besplatne novine našeg švedskog partnera", kazao je Orešković.

Prema podacima sa službene web stranice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, žig pod nazivom Metro u Hrvatskoj je zaštitila Tvornica duhana Rovinj i to za filter cigarete, a još su dvije tvrtke prijavile istoimeni žig, među kojima i konkurent EPH na hrvatskom tržištu, austrijska izdavačka kuća Styria. No, kako su na te zahtjeve uloženi prigovori, te tvrtke nisu stekle pravo na žig Metro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙