FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Besplatne novine Metro express krenule u 260.000 primjeraka

ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Metro express, hrvatska verzijapoznatih svjetskih besplatnih novina, od danas je dostupan u svimvećim hrvatskim gradovima, a građani ga mogu pronaći u samostojećimsandučićima, kod kolportera te u nekim trgovinama, benzinskimpostajama i bankama.
ZAGREB, 15. svibnja 2006. (Hina) - Metro express, hrvatska verzija poznatih svjetskih besplatnih novina, od danas je dostupan u svim većim hrvatskim gradovima, a građani ga mogu pronaći u samostojećim sandučićima, kod kolportera te u nekim trgovinama, benzinskim postajama i bankama.

Izlazak prvog broja Metro expressa, besplatnih novina koje se pod istim ili sličnim imenom izdaju u još 90-ak gradova svijeta, prati sudski spor koji je zbog naziva novina pokrenula tvrtka Metro Zagreb, koja tvrdi da dulje od 15 godina izdaje tiskovinu pod tim nazivom.

Krajem prošlog tjedna zagrebački Trgovački sud je donio i privremenu mjeru te Europapress holdingu (EPH) zabranio reklamiranje, tiskanje i rasparčavanje novina pod nazivom Metro. Iz te su izdavačke kuće potom najavili da će pod drugim nazivom novine ipak u ponedjeljak izaći, što se i dogodilo.

U impresumu prvog broja Metro expressa piše da je izdavač tvrtka Metropolis d.o.o. za koju u tvrtki Metro Zagreb kažu da je nepostojeća.

"Riječ je o tvrtki koja nije registrirana i mi i dalje smatramo da je EPH pravi izdavač", izjavio je Hini Mladen Dragičević, pravni zastupnik Metro Zagreba. Dodao je kako je u impressumu novih besplatnih novina koristi i naziv Metro Hrvatska, što je, po njegovoj ocjeni, također nezakonito.

"Za dan, dva, nakon konzultacija sa strankom znat ćemo naše iduće poteze", kazao je Dragičević, dodavši kako razmatraju mogućnost da od suda zatraže proširenje privremene mjere i na Metropolis d.o.o., ako ta tvrtka, kako kaže, uopće postoji.

Direktor EPH-a Stipe Orešković s druge strane tvrdi kako je riječ o tvrtki koja je uredno registrirana.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koja vodi upisnik izdavača i distributera doznaje se da je u tijeku upis tvrtke Metropolis d.o.o. te da su vlasnici te tvrtke EPH-a i Metro International.

"Sve oko izdavanja Metroa express je zakonito i naš partner švedska tvrtka Metro International poduzet će sve pravne instrumente da se zaštiti i naplati štetu koja joj je učinjena od strane tvrtke koja je pokrenula spor", kazao je. Dodao je kako je švedska tvrtka prva, u siječnju prošle godine, podnijela zahtjev za zaštitom žiga (trademarka) Metro te da tvrtka Metro Hrvatska nije zaštitila to ime.

Prema podacima sa službene web stranice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, žig pod nazivom Metro u Hrvatskoj je zaštitila Tvornica duhana Rovinj i to za filter cigarete, a još su dvije tvrtke prijavile istoimeni žig, među kojima i konkurent EPH na hrvatskom tržištu, austrijska izdavačka kuća Styria. No, kako su na te zahtjeve uloženi prigovori, te tvrtke nisu stekle pravo na žig Metro.

Inače, prvi broj Metro expressa tiskan je na 32 stranice i u više od 260 tisuća primjeraka, a može ga se pronaći na gotovo 1.400 distributivnih mjesta širom Hrvatske. Izlaziti će pet radnih dana u tjednu, a dijelit će se u četiri regionalna izdanja: Zagreb, Istra, Dalmacija i sjeverozapadna Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙