FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Kulturni stereotipi"

ZAGREB, 17. svibnja 2006. (Hina) - Zbornik "Kulturni stereotipi", s dvadesetak radova hrvatskih i mađarskih autora o konceptima identiteta u srednjoeuropskim književnostima, predstavljen je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.
ZAGREB, 17. svibnja 2006. (Hina) - Zbornik "Kulturni stereotipi", s dvadesetak radova hrvatskih i mađarskih autora o konceptima identiteta u srednjoeuropskim književnostima, predstavljen je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

Zbornik obuhvaća radove sa znanstvenog skupa održanog prije dvije godine u Lovranu, jednog od mnogih koji su u više od dva desetljeća u Opatiji, Lovranu i Budimpešti organizirali Zavod za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Institut za književnost Mađarske akademije znanosti iz Budimpešte.

Osnovno područje u zborniku su nacionalni i etnički stereotipi u književnostima i kulturama Srednje Europe, a raspon radova proteže se od teorijskih pitanja o tvorbi identiteta i shvaćanja kulturnih razlika do interkulturalne stereotipije.

Urednici zbornika su Dubravka Oraić Tolić i Erno Kulcsar Szabo, a neki od autora Viktor Žmegač, Istvan M. Feher, Davor Dukić, Marijan Bobinac, Agnes Hansagi, Dubravka Zima, Beatrix Kricsfalusi.

Stereotipi uvijek pripadaju jednoj zajednici i projekcija su njezinih predodžbi o drugoj zajednici, rekao je Pavao Pavličić, istaknuvši da je književnost profiter stereotipa jer se računa da će čitatelji s piscem dijeliti stereotip.

Ocijenio je da je izbor srednjoeuropskog prostora za analizu vrlo dobro izabran jer je bogat različitim narodima i državnim zajednicama koje su se kroz povijest mijenjale i propadale.

Urednica Dubravka Oraić Tolić napomenula je da su radovi prožeti trima idejama - o statusu stereotipa, o identitetu koji se ne može konstituirati bez svoje razlike i o odnosu prema stereotipima.

Po njezinim riječima, u panorami stereotipnih tvorbi i pretvorbi srednjoeuropskih naroda, od kulturofilije do kulturofobije, zbornik otvara pitanja o mitovima moderne kulture i dosadašnje predodžbe o identitetima modernih nacija.

Oraić Tolić smatra da takav tip kulturoloških istraživanja obećava nove uvide u tvorbu nacionalnih identiteta moderne kulture i uvodi u aktualne probleme identiteta u eri globalizacije i virtualizacije.

Izdavač je nakladna kuća Filozofskog fakulteta u Zagrebu, FF press, posvećena znanstvenoj literaturi, udžbenicima, priručnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙