FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Nikole Vončine "Doba 'krugovaša'"

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga "Doba 'krugovaša' - Ljetopishrvatske radiodrame od 1964. do 1968." Nikole Vončine, u kojoj autorobrađuje najplodnije razdoblje u 80-godišnjoj povijesti hrvatskeradiodrame, predstavljena je večeras u Društvu hrvatskih književnika uzagrebu.
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Knjiga "Doba 'krugovaša' - Ljetopis hrvatske radiodrame od 1964. do 1968." Nikole Vončine, u kojoj autor obrađuje najplodnije razdoblje u 80-godišnjoj povijesti hrvatske radiodrame, predstavljena je večeras u Društvu hrvatskih književnika u zagrebu.

Knjiga donosi sedam drama šest hrvatskih autora, koje do sada nisu bile objavljene u tiskanu obliku - Vlade Gotovca, Ivice Ivanca, Petra Šegedina, Josipa Pupačića, Zvonimira Majdaka i Slavka Mihalića.

Riječ je o "krugovašima" - piscima i dramatičarima koji su se okupljali oko časopisa "Krugovi", a Vončina je njihove, u raznim pregledima često zaboravljane, radiodrame pronašao u arhivu Dramskog programa Hrvatskoga radija.

Bile su to najplodonosnije godine za hrvatsku radiodramu, radio još nije progutala televizija, književnici su stekli senzibilnost potreban za taj medij, a gotovo sve tadašnje novine imale su rubrike s kritikama i recenzijama radijskih djela, rekao je Boris B. Hrovat.

Izabrane radiodrame Hrovat smatra "vrhuncem dramskog pisma" u nas, a znakovito je i što su bile u skladu s tokovima europske radiodrame - kazalištem apsurda, egzistencijalizma, hermetičke groteske.

Nikola Vončina dugo i uporno svojim radom, pa i novom knjigom, pokazuje da radio nije tek "usputan medij", kakvim ga danas doživljavaju mlađi naraštaji, istaknuo je Hrovat.

Autor u prvom dijelu knjige podsjeća na osnutak Dramskog studija u okviru Radio Zagreba 1965., te posebno obrađuje godinu 1966. kao najuspješniju u razdoblju obuhvaćenu u knjizi.

Po Vončininim riječima te je godine bilo emitirano 15 hrvatskih radiodramskih praizvedaba, a i broj tekstova u dnevnim novinama i periodici nadmašio je sve dotadašnje godine.

Razdoblje od 1964. do 1968. i poslije do 1971. Vončina je ocijenio najvažnijim što se tiče književnih i radiofonskih vrijednosti te broja prijevoda na strane jezike, izvedenih na programima mnogih uglednih inozemnih radijskih postaja.

"Doba 'krugovaša'" treća je Vončinina knjiga o povijesti hrvatske radio drame. Prva dva razdoblja, od 1926. do 1956. te od 1957. do 1963., obradio je u knjigama "Hrvatska radiodrama do 1957." i "Doba raznolikosti".

U idućoj knjizi Vončina bi trebao obraditi razdoblje od početaka 1968. do kraja 1971., u kojem se pojavilo mnogo mlađih autora iz dvaju novih književnih naraštaja - "razlogovaca" te "hrvatskih fantastičara" (tzv. "borgesovaca").

Knjiga "Doba 'krugovaša'" objavljena je u nakladi Hrvatskoga radija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙