FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisegnuo novi predsjednik Talijanske Republike

RIM, 15. svibnja 2006. (Hina) - Novi predsjednik Italije GiorgioNapolitano (81), prisegnuo je u ponedjeljak poslije podne predparlamentom, na zajedničkom sastanku Zastupničkog doma i Senata i upristupnom govoru istaknuo potrebu prevladavanja napetosti izmeđupolitičkih koalicija, te je zajamčio biti predsjednikom svih Talijana,a ne samo većine koja ga je izabrala.
RIM, 15. svibnja 2006. (Hina) - Novi predsjednik Italije Giorgio Napolitano (81), prisegnuo je u ponedjeljak poslije podne pred parlamentom, na zajedničkom sastanku Zastupničkog doma i Senata i u pristupnom govoru istaknuo potrebu prevladavanja napetosti između političkih koalicija, te je zajamčio biti predsjednikom svih Talijana, a ne samo većine koja ga je izabrala.

Poslije kratke prisege, jedanaesti talijanski predsjednik Napolitano održao je dug govor, više puta prekidan pljeskom. Tijekom govora naznačio je temelje svoga sedmogodišnjeg mandata, koji će biti sav u znaku zaštite Ustava, nastavka razvitka Europske unije i privrženosti Italije EU i Sjevernoatlanskom savezu.

Govor Napolitana obuhvatio je sva polja društveno političke pozornice, a glede međunarodne situacije istaknuo je potrebu dogovora oko načina i datuma povlačenja talijanskih snaga iz Iraka, potrebe ratifikacije europskog Ustava, stvaranja palestinske države i jamčenja sigurnosti Izraela, kao i potrebu pridavanja veće pažnje siromašnim zemljama.

Nakon govora u parlamentu, Napolitano je u predsjedničkom otvorenom automobilu "lancija" iz 1956., u pratnji snaga sigurnosti stigao u Quirinale gdje ga je dočekao dosadašnji predsjednik Republike Carlo Azeglio Ciampi, koji je u međuvremenu podnio ostavku.

Napolitano je preuzeo sve ovlasti kao predsjednik i od utorka će početi razgovore za sastav nove vlade, a mandat bi, najvjerojatnije u srijedu, mogao povjeriti čelniku Unije lijevog centra Romanu Prodiju, pobjedniku parlamentarnih izbora 9. i 10. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙