FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napolitano će prisegnuti 15. svibnja

RIM, 10. svibnja 2006. (Hina) - Novoizabrani predsjednik talijanskerepublike Giorgio Napolitano prisegnut će u ponedjeljak 15. svibnja, atoga će dana ostavku podnijeti dosadašnji šef države Carlo AzeglioCiampi, priopćio je u srijedu talijanski parlament.
RIM, 10. svibnja 2006. (Hina) - Novoizabrani predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano prisegnut će u ponedjeljak 15. svibnja, a toga će dana ostavku podnijeti dosadašnji šef države Carlo Azeglio Ciampi, priopćio je u srijedu talijanski parlament.

U priopćenju se kaže da je Ciampi, kome mandat istječe 18. svibnja, najavio predsjednicima oba doma parlamenta da će podnijeti ostavku na dan prisege novog šefa države.

U parlamentu poslije službenog proglašenja rezultata, Giorgio Napolitano je samo kazao: "Hvala svima".

Novinarima koji su ga pitali hoće li biti predsjednik supra partes, iznad strana, Napolitano je odgovorio: "Da, inače ne bih prihvatio kandidaturu".

Giorgio Napolitano je prvi predsjednik talijanske republike koji potječe iz Komunističke partije. Do sada su u Quirinale, sjedište šefa države, bili izabrani jedan socijalist (Sandro Pertini), jedan socijaldemokrat (Giuseppe Saragat), dvojica liberala (Enrico De Nicola i Luigi Einaudi), petorica demokršćana (Giovanni Gronchi, Antonio Segni, Giovanni Leone, Francesco Cossiga i Oscar Luigi Scalfaro) i jedan nestranački (Carlo Azeglio Ciampi).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙