FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: ni u trećem pokušaju nije izabran predsjednik Republike

RIM, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanski parlament nije ni utrećem pokušaju uspio izabrati novog predsjednika države jer je većinaod od 1.009 velikih izbornika u kutiju ubacila neispunjene, "bijelelistiće", objavljeno je u utorak navečer.
RIM, 9. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanski parlament nije ni u trećem pokušaju uspio izabrati novog predsjednika države jer je većina od od 1.009 velikih izbornika u kutiju ubacila neispunjene, "bijele listiće", objavljeno je u utorak navečer.

Čak 770 izbornika predalo je prazne glasačke listiće i nijedan kandidat nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 1.009 izbornika - članova oba doma talijanskog parlamenta i predstavnika 20 talijanskih regija.

Izbor za predsjednika se provodi mjesec dana nakon parlamentarnih izbora održanih 9. i 10. travnja na kojima je tijesno pobijedila koalicija lijevog centra Romana Prodija. Aktualnom predsjedniku Carlu Azegliu Ciampiju mandat istječe 18. svibnja.

Glasovanje praznim listićima predložila je ljevica kako bi se koaliciji desnog centra Silvija Berlusconija ostavilo vremena da prihvati kandidaturu postkomunista Giorgia Napolitana (80). Međutim, dio desnice je također odlučio glasati "bijelim listićima" kako bi ljevici jasno dao do znanja da Napolitana nikako ne prihvaća.

Giorgio Napolitano mogao bi u srijedu, u četvrtom krugu glasovanja, dobiti dovoljan broj glasova, jer će tada biti potrebna samo apsolutna većina od 1.009 izbornika, odnosno 505 glasova.

Koalicija lijevog centra može računati s 541 glasom, a njezin vođa Romano Prodi pozvao je svoje zastupnike da u srijedu "kompaktno" glasuju za Napolitana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙