FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: U prvom krugu nije izabran predsjednik, drugi krug u utorak

RIM, 8. svibnja 2006. (Hina) - Italija nije dobila novog predsjednikarepublike u prvom krugu izbora, u ponedjeljak poslije podne, u kojemsu glasali tzv. Veliki izbornici, svi zastupnici, senatori ipredstavnici regija, ukupno 1.010 birača, tako da se odluka opredsjedniku očekuje nakon drugog kruga glasanja u utorak.
RIM, 8. svibnja 2006. (Hina) - Italija nije dobila novog predsjednika republike u prvom krugu izbora, u ponedjeljak poslije podne, u kojem su glasali tzv. Veliki izbornici, svi zastupnici, senatori i predstavnici regija, ukupno 1.010 birača, tako da se odluka o predsjedniku očekuje nakon drugog kruga glasanja u utorak.

Lijevi i desni centar nisu došli do suglasja oko nekog imena kao kandidata za predsjednika republike, pa su u prvom glasanju predstavnici Unije lijevog centra čelnika Romana Prodija ubacivali, po dogovoru, prazni glasački list u biračku kutiju. Desni centar Silvija Berlusconija glasao je za svoga kandidata Giannija Lettu. Parlamentarci Sjeverne lige glasali su za svoga čelnika Umberta Bossija. Bilo je i drugih imena, kao na primjer Adriano Sofri, bivši čelnik ljevičarske organizacije koji se nalazi u zatvoru optužen za ubojstvo jednog policijskog komesara, ili glumica Franca Rame, supruga Nobelovca Daria Foa, koja je izabrana u sadašnji parlament.

Predstavnici dvije koalicije pregovaraju oko imena doživotnog senatora postkomuniste Giorgia Napolitana (81), koji je bio svojedobno predsjednik Zastupničkog doma, a u prvoj Prodijevoj vladi 1996. ministar unutarnjih poslova. Čini se da bi se oko njegova imena moglo doći do suglasja i da će sutrašnje glasanje dati rezultat.

U prva tri glasanja potrebna je dvotrećinska većina, a u četvrtom je dovoljna natpolovična većina. No, i većina i oporba bi radije došli do dogovora kako bi novi šef države imao što veći konsenzus.

U prvom glasanju Letta je dobio 368 glasova, a praznih listića je bilo 438, što znači da se većina parlamentaraca pridržavala naznaka njihovih čelništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙