FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi predsjednik Italije Giorgio Napolitano

RIM, 10. svibnja 2006. (Hina) - Talijanski parlament proširen spredstavnicima regija izabrao je u srijedu, u četvrtom glasovanju,poskomunistu Giorgia Napolitana (81) za 11. predsjednika talijanskerepublike.
RIM, 10. svibnja 2006. (Hina) - Talijanski parlament proširen s predstavnicima regija izabrao je u srijedu, u četvrtom glasovanju, poskomunistu Giorgia Napolitana (81) za 11. predsjednika talijanske republike.

Napolitano na čelu države zamijenjuje Carla Azeglija Ciampija, kojem sedmogodišnji mandat istječe 18. svibnja, no koji će vjerojatno ranije prepustiti predsjedničko mjesto novom šefu države.

Za Giorgija Napolitana, kandidata lijevog centra, glasovali su zastupnici, senatori i regionalni predstavnici te koalicije, dok je desni centar ostavljao neispunjene listiće. Napolitano je dobio 542 glasa, a u četvrtom glasovanju bila je dovoljna natpolovična većina od 1009 upisanih birača, odnosno 505 glasova. Bijelih listića bilo je 347, dok su na drugima bila ispisana imena raznih političara.

Giorgio Napolitano rođen je 1925. u Napulju i postao je doživotnim senatorom 2005. Diplomirao je pravo, kao i njegov otac. Tijekom drugog svjetskog rata bio je antifašist (1942. je osnovao i antifašisticki pokret), a 1945. ušao je u Talijansku komunističku partiju, u kojoj je tijekom godina pokrivao više ključnih dužnosti. Napolitano je prvi puta izabran za zastupnika 1953. i od tada je uvijek bio potvrđen kao parlamentarac.

Od 1989. do 1992. bio je član Europskog parlamenta. Bio je jedan od glavnih sudionika procesa obnove bivše KP i rađanja današnje stranke Demokratske ljevice. Za predsjednika Zastupničkog doma bio je izabran 3. lipnja 1992. U 12. parlamentu talijanske republike (novoizabrani je 15. parlament) bio članom Odbora za vanjsku politiku i član delegacije NATO-a. Za vrijeme 13. parlamentarnog saziva, kada je premijerom bio Romano Prodi, Napolitano je bio ministar unutarnjih poslova, postavši tako prvi komunist na tom položaju u povijesti talijanske republike. Sada će biti i prvi postkomunist na čelu talijanske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙